Fusson örömmel

2019.04.18. 13:07

Mi történik velünk kocogás közben?

Futótűzként terjed a kocogási láz, ami nem csoda, hiszen ez a fajta testmozgás azon túl, hogy formába hoz, ellazít és hitet is ad.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Jacob Lund

A mozgás léleksimogató hatását egyre több tanulmány igazolja. Mi történik velünk kocogás közben? Az összes állóképességet növelő sport pozitívan befolyásolja a lelki és élettani tényezőket. Számos vizsgálat utal viszont arra, hogy a futás mozgásfajtái különösen alkalmasak a feszültség levezetésére. Egyrészt a sportolót hihetetlenül felemelő érzés tölti el, amely gyakran órákig is tarthat. Másrészt a futás hosszú távú hatásai még kifizetődőbbek. Aki rendszeresen fut, érzelmileg sokkal kiegyensúlyozottabbá válik, személyisége megerősödik. Ráadásul már rövid időn belül változásokat tapasztalhat. Ha teljesítette a kitűzött tervet, nyolc hét után még a gyengébbek testi és lelkiállapota is jelentősen javul. A kocogás hatása leginkább terápiához hasonlítható. Heti pár alkalommal elég nekiiramodni ahhoz, hogy javuljon a közérzet. Húsz perc intenzív futás – pl. egy nehéz nap előtt közvetlenül – bárkit kitűnő hangulatba hoz A tartós eredmény eléréshez hetente két-három alkalommal eddzen kb. fél órát.

Fő a kitartás

Ösztönözze magát! Különösen az elején segíthet sokat a közösség, pl. egy futócsapat. A valahova tartozás érzése ugyanis elkötelez és megerősít. Ám nem csupán a kezdők hajlamosak beleesni az emberi restség és tunyaság csapdájába. Ha ez önnel is előfordul, gondolja végig, milyen jót tett saját magának, amikor sikeresen végigfutotta az eltervezett távot. Ez a józan következtetés remélhetőleg ösztönözni fogja. A futás hatása több szempontból különbözik a kerékpározásétól. A pszichológia szemszögéből nézve kocogás közben egyfajta meditatív állapotba kerül az ember, sokkal inkább, mint amikor biciklizik. A ritmikus mozgásfolyamat során a gondolatok szabadon áramolhatnak.

Ez a tevékenység kényelmesen beépíthető a napirendbe, és pontosan szabályozható. Közben megállhat, sétálhat vagy légzőgyakorlatokat is végezhet. További motiváció lehet a célkitűzés: a táv és az idő mérése biztosan sikerélménnyel tölti el. Kezdetben azonban sokkal fontosabb az, hogy egyáltalán mozogjon, és a futás szilárdan beépüljön heti rendjébe. Azt tanácsoljuk, dicsekedjen büszkén ismerőseinek, hogy futni jár. Higgye el, ez soha nem sejtett energiákat szabadít fel önben!

Változatok

Természetesen nemcsak a futás, kocogás segít, hanem a séta is hasznos lehet. Az úgynevezett meditációs séta például gazdagíthatja az életét, hiszen egyik előnye, hogy felerősíti az érzékeit. A breathwalk (magyarul séta légzőgyakorlattal) különlegessége a speciális légzésben rejlik, amit a lépésekkel kell összehangolni. Ez bonyolultabbnak hangzik, mint amilyen valójában. A séta közben többféleképpen lehet lélegezni. Lehet úgy, hogy például négy lépés alatt négy rövid lélegzetet vesz, a következő négy lépésben pedig kifújja azt. A választott légzéstechnika ritmusától függően a séta így élénkítő vagy nyugtató hatású lehet. Ehhez kapcsolhatók még jóga- és meditációs elemek is, hatásukra az érzékei felerősödnek, az észlelése élesedik.

Nordic walking

„Elhagyta a sílécet?” – kérdezték sokan kezdetben, amikor a nordic walking nálunk is kedvelt mozgásforma lett. Ám manapság már teljesen elfogadott, főleg az idősebb korosztály számára. Nem véletlenül. Hiszen a nordic walking lényege, hogy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszti az állóképességet, az izomerőt, a mozgáskoordinációt. Ez a mozgásforma egyesíti a gyaloglás vagy a futás és a sífutás előnyeit. Fontos különbség a sétához képest a botok használata, amelyek révén hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmarad. A botok használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak. Az edzések intenzitásuk szerint lehetnek lassabb tempójú zsírégető edzések vagy gyorsabb intenzitású kondinövelő edzések.

Helyes táplálkozás

Futás előtt egy órával fogyasszon könnyen emészthető szénhidrátféléket, pl. egy szelet mézzel kent kenyeret. Ez alig terheli meg a gyomrot, de akár egy banánnal is feltöltheti energiakészleteit. A benne lévő magnéziummal megelőzhető a mozgás közben esetlegesen kialakuló lábgörcs. Rendkívül fontos, hogy indulás előtt fél órával ne felejtsen el egy pohár vizet inni. Sport után viszont könnyű gyümölcsöket fogyasszon, később pedig teljes kiőrlésű kenyérrel pótolhatja az elhasznált energiát.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!