fejsúlyos kérdés

2018.08.15. 21:00

Miért nehéz az emberek feje?

A válasz az agy nem mindennapi fejlődésében keresendő.

A madarak és az emlősök, köztük az ember testtömegükhöz képest nagyobb aggyal rendelkeznek, ezért okosabbak, mint a halak, a hüllők és a kétéltűek.

Az embrionális fejlődés során ugyanis esetükben gyorsabban zajlik az agy fejlődése

- derül ki egy nemzetközi kutatás eredményeiből, amelyről a Nature Ecology and Evolution című szaklap számolt be.

A Masahito Tsuboi, az Oslói Egyetem kutatója vezette csoport összehasonlította 4587 gerinces faj 20 293 felnőtt egyede agyának és testének tömegét. Köztük voltak olyan emlősfajok, mint az emberek és a majmok, a bálnák, az elefántok, az egerek, olyan madarak, mint a tyúkok, a verebek, a hollók és a pelikánok, a kétéltűek között volt levelibéka és alpesi szalamandra, a hüllők között aligátorok, keresztes viperák és kérges teknősök. A porcos- és csontoshalak között vizsgáltak cápákat, rájákat és makrélákat.

Míg a halak, hüllők, kétéltűek esetében az agy és a test méretének viszonya merev, ez a madarakra és emlősökre csak korlátozottan igaz.

Ez az úgynevezett allometria, vagy allometrikus növekedés, amely az élőlény különböző részeinek, vagy dimenzióinak differenciális növekedését jelenti az egyedfejlődés folyamán.

A bálnák és struccok természetesen nagyobb aggyal rendelkeznek, mint az egerek és verebek, az egyes fajokon belül azonban az emlősök és madarak esetében ez nem szabályszerű.

Az emberek esetében például egy hatalmas testépítőnek nincs nagyobb agya, mint egy kistermetű zsokénak. A halaknak ezzel szemben annál nagyobb az agyuk, minél nagyobb példányról van szó.

Megvizsgálták a különböző állatfajok embrióinak agyi és testi fejlődését is. Mindegyik esetében van egy fázis, amikor az agy gyorsan növekszik. Később az agynövekedés lelassul, a testé felgyorsul.

„A madarak és emlősök esetében ez a gyors agyi fejlődési szakasz a halakhoz képest hosszabb” – emelték ki a kutatók. Ennek a fázisnak a meghosszabbodásával nagyobb lesz az agyuk és „fejsúlyosakká” válnak.

Az agyfejlődés azonban rengeteg energiát emészt fel és sok idő szükséges hozzá.

A madarak és emlősöknél ezt a problémát oldja meg az utódokról való hosszabb távú gondoskodás. Más gerincesek esetében ez csak ritkán történik, ami megakadályozza, hogy nekik is fejlett, nagyobb agyuk legyen.

Borítókép: Shutterstock / Voyagerix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!