helyes táplálkozás

2019.10.22. 13:15

Milyen ételeket kerüljünk, ha ekcémánk van?

Az étkezési szokásaink mindenre hatással vannak, így a bőrünk egészségére is kihathatnak. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszünk például akkor, ha ekcémás a bőrünk. Máris mutatjuk az ajánlott és a kerülendő ételeket!

Forrás: Shutterstock

Fotó: silentalex88

Az ekcéma olyan gyulladásos bőrbetegség, amely bőrirritációt, hólyagokat és viszkető kiütéseket okozhat. A cél tehát, hogy csökkentsük a gyulladást, ehhez pedig az étkezésünk is nagyban hozzájárul – írja a Mindmegette.

ÉTELEK, AMIK CSÖKKENTIK A GYULLADÁSOKAT

Hal

A lazac, a makréla és a szardínia kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak , amelyek remekül csökkentik a test gyulladásait.

Magas quercetin tartalmú gyümölcsök és zöldségek

A quercetinről kimutatták, hogy gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Hogy mi tartalmaz sok quercetint? A citrusfélék gyümölcsei, az alma, a hagyma, a tea és a petrezselyem. Valamint a szőlő, a fekete cseresznye, és a sötét bogyós gyümölcsök, mint például a szeder és az áfonya. Van tehát miből válogatni!

Probiotikumokban gazdag ételek

A probiotikumok azok a jótékony hatású baktériumtípusok, amelyekről kimutatták, hogy segítik a bélflóra egyensúlyban tartását és a megfelelő emésztést, ezzel együtt pedig a gyulladásokat is csökkentik. A probiotikumokban gazdag ételek közé tartozik például a savanyú káposzta.

ÉTELEK, AMIK RONTANAK A HELYZETEN

Hozzáadott cukortartalmú élelmiszerek

A cukros ételek sajnos minden esetben fokozzák a gyulladásokat.

Tejtermékek

A tejtermékek gyakran okoznak különböző élelmiszer-allergiákat és a gyulladásokat is elősegíthetik.

Tartósított élelmiszerek

A feldolgozott élelmiszerek, amelyek tartósítószereket, élelmiszer-színezékeket, valamint felesleges telített zsírt és hozzáadott cukrot tartalmaznak, könnyen gyulladást okozhatnak a testben.

EGYÉB FONTOS TUDNIVALÓK

Fontos kiemelni, hogy mindenki másképp működik. Van, akinél például a tojás vagy a dió fogyasztása is problémát okoz a gyulladások terén, míg másoknál nem. Éppen ezért érdemes felvenni a kapcsolatot egy dietetikussal a személyre szabott étrendért, aminek sokkal nagyobb a hatásfoka. A helyes étkezés rengeteget segíthet az ekcéma ellen, de ezen kívül szükség lehet orvos által ajánlott kezelésekre is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!