bacik ellen

2019.04.12. 09:57

Milyen gyakran kell cserélni a konyhai eszközöket?

A fakanalak, vágódeszkák és teflonserpenyők élettartama is véges.

Forrás: Shutterstock

Ha lejár egy élelmiszer felhasználási dátuma, akkor azt kidobjuk. De vajon meddig használhatjuk a háztartási eszközöket? Mikor kell lecserélni a fakanalat, a vágódeszkát vagy a teflon bevonatos edényeket?

Fakanál: 5 év

A fakanál az egyik leggyakrabban használt konyhai eszköz. Ezzel keverjük meg az olajon sercegő hagymát, vagy a pörköltet. Fakanálkészletünket ötévente érdemes lecserélni. Ha megreped a fakanál, vagy azt érezzük, hogy a fa lágyul, akkor minél előbb vegyünk újat. A fakanálon egyébként könnyebben tapadnak meg a baktériumok, mint egy fémkanálon.

Vágódeszka – 3 év

A műanyag vágódeszkákat három évente érdemes lecserélni. Persze nem kell megvárnunk a három évet, ha azt látjuk, hogy a deszkán a vágások okozta mélyedésekből, egyre nehezebb lemosni a hús- vagy zöldségdarabokat. A keresztszennyeződés elkerülése végett figyeljünk arra, hogy külön vágódeszkát használjunk a gyümölcs, a zöldség és a hús számára.

Teflon serpenyők – 2-3 év

A teflonbevonatú edényeket sem árt cserélni, 2-3 évente ajánlatos. Tegyük hozzá, vannak olyan edények, amelyeknek gyártói sokkal több évre garantálják a minőségi használatot. A teflonos edényeket abban az esetben mindig cseréljük le, ha a felületük karcos lesz. Ha a teflon megsérül, nagyobb eséllyel szabadulnak fel benne mérgező anyagok. Használatukkor arra figyeljünk, hogy a felületük ne érintkezzen fémmel és fémsúrolóval se mossuk el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!