kedvező feltételek

2021.02.13. 07:33

Minden, amit a tetőtér-beépítésről tudni érdemes

2021. január 1-től azok a gyerekvállalás előtt álló fiatalok vagy már gyermekes családok is pályázhatnak a csok támogatásra, akik a szülői ház tetőterén alakítanák ki saját otthonukat.

A young mother with little daughter sitting indoors on bed in the morning, playing.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Halfpoint

A jövőben az állam által biztosított csok támogatással is finanszírozható lesz a tetőtér-beépítéssel létrejövő többgenerációs családi ház kialakítása. Bár eddig is létezett támogatás tetőtér-beépítésre, az főleg a többlakásos társasházak számára volt hasznos, nem az önálló családi házak tetőterének jobb kihasználására. Januártól azonban – három gyerek esetén- akár 10 millió forint támogatás igényelhető – egyedülállók, élettársak esetén is.

A családi házak tetőtér beépítésével a fiatal családok könnyebben juthatnak saját otthonhoz, és nevelhetik gyermekeiket. A támogatás önálló, külön bejáratú otthonra vehető fel, a konyha, a fürdőszoba és a lakótér megléte feltétel. Az alapterületnek egy gyermeknél legalább 40 négyzetméter, kettőnél 50-, három vagy több gyermeknél legalább 60 négyzetméternek kell lennie.

A használt lakásra vonatkozó támogatási összeg mértéke változatlan: egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2,6 millió, három gyermeknél 10 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a család. Hangsúlyozandó, hogy az előre vállalt gyermek is beleszámolható a támogatás mértékébe.

Bár a jelenlegi rendelet szerint ezen támogatás használt lakás bővítésének számít, januártól az új lakásokra felvehető támogatási összeg is igényelhető lesz a tetőtér- beépítésre. A már meglévő gyermekeknél a szülők minden életkorban, előrevállalás esetén az életkori határ 40 év. Jó hír, hogy ehhez a támogatáshoz igénybe vehető a maximum 15 millió forintos, kamattámogatott csok-kölcsön is; a teljes, 15 millió forintos kölcsön havi törlesztő részlete 72 ezer forint, 10 millió forint hitelnél havi 48 ezer forint. A támogatás kizárólag tetőtér-beépítésre jár, hozzáépítéskor a bővítésre vonatkozó csok igényelhető.

A tetőtér-beépítésre igényelhető csok-támogatás fontos feltétele, hogy nem lehet ugyanaz a tulajdonosa a földszinti és a tetőtéri lakásnak.

Ez úgy valósulhat meg, ha külön helyrajzi számmá alakítják a földszinti és a tetőtéri lakásrészt, amely így az önállóan is forgalomképessé válik. Általában a szülők, nagyszülők élnek a földszinten, a fentiben pedig a (leendő) gyermekes család – mondta el az Ingatlanbazar.hu kérdésére dr. Nagy Emese ügyvéd, hozzátéve, az ingatlan felét elég átíratni a gyermek nevére – például ajándékozás jogcímén; adásvételi szerződésre nincs szükség. A támogatási pályázat benyújtásakor már célszerű azt külön-külön tulajdoni lappal igazolni. A tetőtér beépítését megtervező építész jól ismeri az ilyenkor betartandó szabályokat, ezért az előírásoknak megfelelően fogja megtervezni az átalakítást.

Az új építési ingatlanok értékesítési áfájának 5 százalékra csökkentése, a teljes áfamentesség az új építésű ingatlant csokkal vásárlóknak, illetve a csokkal vásárolt új és használt lakás vásárlása esetén az illetékmentesség; az otthonfelújítási program után a tetőtér beépítési támogatás a többgenerációs családi házak számára a kormány Otthonteremtési Programjának fontos pillérei.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!