rizikó

2017.08.03. 18:15

Minden ötödik vékony embernél magas a diabétesz kockázata

Bár úgy tűnhet, a karcsúság sajnos nem jelent védelmet a cukorbetegség ellen.

A Német Diabéteszkutató Központ (DZD) tudósai végeztek a témában vizsgálatokat, eredményeiket a Cell Metabolism című szaklapban mutatták be.

A kutatók arra jutottak, hogy sajnos nem igaz, hogy a karcsú egészséges, ugyanis a karcsú emberek 18 százalékának károsodott az anyagcseréje. Éppen ezért náluk háromszor nagyobb eséllyel alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés, éri őket szívinfarktus vagy agyvérzés, mint az egészséges anyagcseréjű embereket. Esetükben a rizikó még a túlsúlyos, de egészséges anyagcseréjű emberekénél is nagyobb.

Az okokat kutatva Norbert Stefan szakértő vezetésével a Tübingeni Orvostudományi Egyetem és a DZD szerint az érintett karcsú emberek csak kevés zsírt raktároznak a lábukon, ami funkcionális zavar. A szakértők szerint az orvosoknak az anyagcsere károsodását kellene vizsgálniuk azoknál a pácienseknél, akik kevés zsírt raktároznak lábukon és a metabolikus szindróma (anyagcserével kapcsolatos tünetegyüttes) jeleit mutatják – belső szerveknél kialakuló zsírlerakódások és magas vérnyomás formájában.

A metabolikus szindróma többek közt a belső szerveknél kialakuló zsírlerakódások és magas vérnyomás formájában jelentkezik.

„Az eredmények szerint a 2-es típusú diabétesz egy nagyon heterogén betegség” – mondta Baptist Gallwitz, a tübingeni Diabetológiai Klinika vezetője, a Német Diabétesz Társaság egykori elnöke. Kiemelte: korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a vékony emberek szervezete is reagálhat rosszul az inzulinra, régóta nincs azonban válasz arra, milyen mechanizmusok felelősek ezért. Ugyanakkor hozzátette, hogy a diabétesz legnagyobb rizikófaktora továbbra is a kóros túlsúly.

A Német Táplálkozástudományi Társaság (DGE) a normál súlyra törekvést javasolja azoknak, akiknél nagy a diabétesz kialakulásának kockázata. És persze nagyon fontos azt is tudni, hogy mindenkinél – legyen akár karcsú, akár túlsúlyos – a diabétesz kockázatát növeli például a vörös, feldolgozott hús, a cukros üdítők és a tojás fogyasztása. A teljes kiőrlésű termékek, zöldség, gyümölcs és tejtermékek fogyasztása viszont csökkenti a rizikót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!