káros az egészségre

2018.02.06. 14:55

Minden sejtünket rombolja a közlekedési zaj

Egy kutatás fényt derített arra, hogy a vonatok, autók és repülőgépek zaja nemcsak idegesítő, de veszélyes is: sejtszinten károsítja a szervezetünket.

A témát vizsgáló szakemberek szerint a zaj olyan stresszválaszt indít be, amelyben a szervezet belső egyensúlyáért felelő vegetatív idegrendszer részét képező szimpatikus idegrendszer „izgalomba jön”, növekszik a hormonszint, és végső soron érrendszeri károsodáshoz vezet.

A kutatók szerint az eredményeik megerősítik azt a feltételezést, hogy a közlekedési zajok hozzájárulnak a szívbetegséget okozó tényezőkhöz (a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásához),

mivel a zaj összefüggésben van egyebek között az úgynevezett oxidációs stresszel (a szabadgyökök és az antioxidáns védőrendszerek közötti egyensúly megbomlásával), az érrendszer működési zavarával és az anyagcsere-rendellenességekkel.

A Journal of the American College of Cardiology című szaklapban hétfőn közölt tanulmány készítői olyan korábbi vizsgálatokat elemeztek, amelyek az érredszer csökkent működéséhez vezető molekuláris mechanizmusokat mutattak be.

A kutatók ezenkívül számba vették a zaj okozta szív- és érrendszeri betegségek kialakulását igazoló bizonyítékokat, a zaj emberi szervezetre gyakorolt, hallást nem érintő következményeit, valamint azok szív- és érrendszerre gyakorolt hatásait.

A kutatók megvizsgáltak néhány, a közlekedési zaj csökkentésére használt stratégiát, és megállapították, hogy például az alacsony zajkibocsátású gumiabroncsok, valamint a légi közlekedés időnkénti szüneteltetése segítenek csökkenteni az akár veszélyes szintű zajt is, de más stratégiákra is szükség van.

„Mivel a népesség egyre nagyobb százaléka van kitéve a már veszélyes mértékű közlekedési zajnak, ezért az annak csökkentését célzó új fejlesztések és szabályozások fontosak a közegészség szempontjából”

- hangsúlyozta Thomas Münzel, a németországi Mainzi Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.

Borítókép: Diego Cervo/Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!