Egy ebéd az űrből

2017.08.30. 15:30

Mit habzsolnak az asztronauták?

Rákkoktélt, zöldséges csirkét és almaszószt – de nem úgy, ahogy megszoktuk.

Forrás: Shutterstock

Az űrutazások korai szakaszában a felvitt ételek az élvezet helyett inkább az űrhajósok elhivatottságának és bátorságának bizonyítékaként szolgáltak, hiszen ezek többnyire egyszerű, pürésített élelmiszerek voltak fogkrémes tubushoz hasonló csomagolásban.

Nem csoda, hogy a legtöbb elsőgenerációs űrhajós egyetértett abban, hogy az étkezés ilyen formában kellemetlen, sőt, a poralapú ételek rehidratálása sokszor egyenesen nehézséget okozott nekik. Panaszaik hatására a Gemini küldetés során a speciális műanyag tartállyal ellátott porételek mellé már falatnagyságú, zselébe burkolt kockákat is kaptak, a folyamatosan továbbfejlesztett csomagolás hatására pedig végre beindult az élelmiszerek minőségének javulása is és megjelentek a menük. Idővel olyan fogások közül válogathattak, mint a garnélarák koktél, csirke zöldségekkel vagy a tejkaramella puding almaszósszal.

Az Apollo-program legénysége volt az első, akiknek már meleg víz is a rendelkezésükre állt, mely az ételek rehidratálását könnyebbé az ízüket pedig jobbá tette. Szintén elsőként használhatták az úgynevezett „spoon bowl”-t, egy olyan műanyagtasakot, melybe könnyebb volt bejuttatni a folyadékot, és tartalmát a műanyag cipzárnak köszönhetően könnyedén, kanállal is el tudták fogyasztani.

Az igazi minőségbeli áttörést a Skylab hozta el. A korábbi űrhajók elrendezésétől eltérően itt külön tér került kialakításra az étkezőnek és az asztalnak. A Skylab háromfős legénysége így különböző kapaszkodók segítségéve majdhogy földi körülmények között, „ülve” tudott étkezni. A műanyagtasakok könnyebb kibontásának érdekében a szokásos kés-villa-kanál mellé egy pár ollóval is ellátták őket. A Skylab méreteinek köszönhetően összesen 72 különböző ételt, hűtőt és fagyasztót is magukkal tudtak vinni.

A Space Shuttle-program űrhajósai mára szinte ugyanazokat az ételeket viszik magukkal, melyeket bármelyik szupermarketben mi magunk is beszerezhetünk. A legénység étrendjét az Irányadó Napi Beviteli Értéknek megfelelően állítják össze, hogy szervezetük minden az űrbeli környezetben szükséges vitamint és ásványi anyagot megkapjon. A Shuttle űrhajósai rengeteg étel közül választhatnak. A hét napos utakra tervezett sztenderd menüt akár saját ízlésüknek megfelelően is módosíthatják, de saját menüt is tervezhetnek, melyeket természetesen egy dietetikus is ellenőriz.

A budapesti Millenárison szeptember 11-ig tartó Gateway to Space kiállításon korai szovjet űrételek, a Mercury-program űrételei és modern űrételek is láthatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!