elővigyázatosság

2019.01.28. 13:40

Mit nem önthetünk a lefolyóba?

A gyógyszertől az apró rizsszemekig akad egy pár dolog.

Aki ételt-italt készít a konyhában, az elkerülhetetlenül hulladékot is termel, amitől meg kell szabadulni. A mosogatóba azonban nem lehet mindenfélét csak úgy beleönteni. A Mindmegette tiltólistáját érdemes átolvasni, hogy megkíméljük magunkat a felesleges kellemetlenségektől.

1. Kávézacc

Ne higgye, hogy elég vizet engedni rá! Ha eltűnik is a lefolyóban, megrekedhet a szifonban, ahol megduzzadva dugót képez. Vegye a fáradságot, és akár presszógépe van, akár filteres főzője, a szemetesbe dobja ki a zaccot, vagy hasznosítsa környezetbarát módon.

2. Sütőolaj és zsír

A mosogatóba kiöntött fáradt sütőzsiradék a csövek falára tapad, lehűlve megkeményedik, és magához vonzza az ételmaradékokat. Így nemcsak dugulást okoz, hanem bűzt is áraszt, a csatornahálózatból kikerülve pedig károsítja a természetes vizek élővilágát.

Hagyja a zsírt a serpenyőben vagy a tepsiben kihűlni, és törölgesse ki konyhai papírtörlővel. A fáradt sütőolajat országszerte leadhatja a kijelölt Mol-kutakon, lakossági hulladékudvarokban, önkormányzati és környezetvédő akciók keretében, valamint a Biofilter Zrt. telephelyein. (A gyűjtőpontokról a weben tájékozódhat, pl. itt http://biofilter.hu/lakossagi-begyujtes/.) A begyűjtött sütőzsiradékot hazai biodízel üzemek hasznosítják.

3. Liszt

Tésztagyúrás és -nyújtás után ne a mosogatóba ütögesse le a kezén és a gyúródeszkán maradt lisztet, hanem rázza, illetve seperje le, és dobja ki a szemetesbe, mert vízzel érintkezve csirizes lesz, és a csövekre ragadva dugulást okozhat.

4. Rizs

Sok kicsi sokra megy: a főtt rizsszemek megszívják magukat vízzel, és megdagadva könnyen eltömítik a szifont. Érdemes szűrőt tenni a lefolyóra, ami felfogja a rizs leszűrésekor a mosogatóba pottyanó rizsszemeket, a maradék főtt rizst pedig a szemetesbe kell tenni.

5. Ragadós termékcímke

Távolítsa el az almáról, banánról, citromról vagy narancsról a kis matricákat, mert ha a nem vízoldékony anyagból gyártott címkék mosáskor félúton megtapadnak a csövek falán, akkor torlaszt képezhetnek a lefolyóban.

6. Gyógyszer

Ne öntse a mosogatóba a megmaradt köhögés elleni szirupot, és ne dobja bele az elgurult tablettát sem! Esetükben ugyan nem fenyeget a dugulás veszélye, viszont a gyógyszerek mérgező vegyületeket tartalmaznak, és szennyezik a környezetet, ha a talajvízbe kerülnek. Vigye el a megmaradt és lejárt gyógyszereket a legközelebbi patikába, és adja le vagy helyezze el az ott kihelyezett gyűjtődobozban, konténerben!

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!