Ma van az elsősegélynyújtás világnapja

2017.09.09. 06:00

Mit tenne, ha baleset érne valakit a környezetében?

Bizonyára sokan kerültünk már olyan helyzetbe, ahol váratlanul sérülés vagy rosszullét ért valakit a környezetünkben. De vajon tudtunk-e hatékonyan és szakszerűen segíteni? A számos képzési programnak és a médiának köszönhetően sokat javultak a magyar lakosság elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretei Toldi Ferenc mentőtiszt szerint.

Forrás: voroskereszt.hu

Váratlan helyzetekben, baj esetén nem csupán a balesetet szenvedőt, hanem a körülötte lévőket isrémület, félelem szállja meg. Hosszú másodpercekig talán még mozdulni sem tudunk, csak próbáljuk felfogni, hogy mi történt körülöttünk. Ilyen esetekben különösen hasznos lehet, ha van közöttünk olyan higgadt, gyorsan reagáló ember, aki azonnal a bajba jutott segítségére lehet. Legjobb, ha éppen mi vagyunk azok.

A szakszerű és gyors segítségnyújtás, elsősegélynyújtás súlyos esetben akár a sérült vagy rosszul lett ember életét is megmentheti, esetleg további sérüléseket vagy fertőzéseket, az állapot romlását is megelőzheti. Persze nem szabad megfeledkezni arról sem, milyen fontos a lelki támasz nyújtása is, hogy a bajban lévő érezze: nincs egyedül, hanem valaki ott van mellette, és higgadtan, szakszerűen segít rajta, és nem mellesleg további segítséget hív.

Szimulált sérültet lát el egy csapat a Magyar Vöröskereszt országos elsősegélynyújtó versenyén
Fotó: MTI / Sóki Tamás

Az elsősegélynyújtás világnapja

Tizenhat európai Vöröskereszt-szervezet kezdeményezésére 2000 óta minden év szeptemberének második szombatján rendezik meg az elsősegélynyújtás világnapját. Ekkor arra hívják fel a figyelmet, hogy kívánatos volna az elsősegélynyújtás minél szélesebb körű ismerete a lakosság körében, mert az idejében és szakszerűen elvégzett beavatkozás életet menthet.

Szakszerűség – írtuk az előbb, mert bizony a segítségnyújtásnak is megvannak a maga szabályai. Ezeket megismerve magabiztosak lehetünk, ha a környezetünkben baj ér valakit, mert hatékonyan siethetünk a segítségére.

A számos program és a média, valamint a közszereplők hathatós közbenjárására sokat javultak a magyar lakosság elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretei az elmúlt években – mondta az M1 csatornán Toldi Ferenc. Az Országos Mentőszolgálat mentőtisztje jelezte, hogy a mentőszolgálaton kívül több szervezet, így például a Magyar Vöröskereszt is szervez elsősegélynyújtó tanfolyamokat, de már vannak telefonos applikációk is, amelyekkel a legfontosabb lépések elsajátíthatók. Ugyanakkor hozzátette, a tanfolyamokon szerzett elsősegélynyújtó ismereteket ideális esetben évente fel kellene frissíteni.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. budaörsi légibázisának dolgozói tanulják az újraélesztés fogásait
Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

A mentőszolgálat honlapján általános iskolásoknak, középiskolás diákoknak kínál oktatási programot, illetve tananyagot munkavállalók számára, hiszen mint írják egy minisztériumi rendeletre hivatkozva, minden munkáltatónak rendelkeznie kell elsősegélynyújtásban járatos munkatársakkal. A Magyar Vöröskereszt az általános és a munkahelyi képzések mellett közúti elsősegélynyújtó képzéseket is hirdet internetes oldalán.

És addig is, amíg beiratkozik az egyik tanfolyamra, vegyen újraélesztési leckét Csuja Imre színművésztől mindössze két percben:

(Borítókép: voroskereszt.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!