ezekre figyeljünk!

2020.08.08. 09:00

Műanyag nyílászárók: melyek az előnyei és a hátrányai?

Tartósak, könnyen tisztíthatóak és ellenállóak: nem véletlenül annyira népszerűek a műanyag keretek. Beépítésük előtt azonban érdemes tájékozódnunk.

Forrás: Shutterstock

Számos előnye van a műanyag keretnek, nem csoda, hogy rengetegen döntenek mellette – írja a Lakáskultúra. Kedvező az ára, könnyen kezelhető, egyszerű a beépítése, mérettartó és nem igényel felületkezelést. Hátránya, hogy nem igazán egyedi, idővel elöregszik, felülete bemattul és porózussá válik, illetve az újrafelhasználás nem megoldott, gyarapítja a műanyaghulladékot.

Fóliázás

Változatos színekben, fóliázott felülettel is rendelhető. Kérhetünk fóliázást az egyik vagy mindkét oldalra, kb. 30-35%-os, illetve 50%-os felárral. Ha például mindkét oldalon diófaszínű fóliázást választunk, az közel egy árban lesz egy egyszerűbb, fából készült termékkel.

Vasalat, kamraszám, szellőztetőelemek

A körbefutó műanyag profilt egy merevítő vasalat erősíti, amit meg lehet vizsgálni az üzletekben kiállított metszeteken. Legyen a keret 5-7 légkamrás, mert az alacsonyabb kamraszám gyengítheti az üveg hőszigetelő képességét.

A nyílászáró beszerelését minden esetben bízzuk szakemberre
Fotó: Shutterstock

Hibalehetőség, ha bukó állásban befolyik az esővíz, ami a tok külső felületén kivágott kis lyukakon távozik, ám a nyílásba a hideg levegő is bejut, csak egy belső tömítés szigeteli, így nem tökéletes. Tehát, minél több kamra és ütközés van a kereten, annál jobb.

Ugyanakkor a hermetikusan záródó ablakok is okozhatnak problémát, mivel így a pára sehol nem tud távozni a belső térből, ezért penészedni kezdenek a sarkok. Egyes típusoknál a gumitömítésen hagynak kis szellőzőréseket, de utólag a keretre is szerelhetők szellőztető elemek.

Hang- és hőszigetelés

Rendelésnél figyeljünk a hang- és hőszigetelési mutatókra is. Az úgynevezett U-érték az adott épületszerkezet hőáteresztő képességét mutatja meg. Minél kisebb a szám, annál jobb a hőszigetelés, annál több energiát takaríthatunk meg. Az ablakoknál az adat vonatkozhat a tokra (Uf) és az üvegezésre (Ug); ezekből és felületi arányukból tevődik össze az Uw-érték, ami az egész ablakra vonatkozik.

Sok boltban csak az üveg U-értékét adják meg, de ezzel ne elégedjünk meg. Az üvegezés optimális esetben Ug 0,8-1 W/m2K, ez már 2 réteggel is elérhető, de ha biztosra akarunk menni, válasszunk 3 rétegű üvegezést. Akkor lesz megfelelő a hőérzet a lakásban, ha a tok Uf-értéke 1-1,4 W/m2K.

+1 tipp

Hiába választunk minőségi terméket, ha nem tökéletes a beépítés. Mindenképpen bízzuk a munkát szakemberre, aki a legmegfelelőbb módszerrel teszi végleges helyükre a nyílászárókat, és ügyel a beépítési mélységre is.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!