Szezonális

2020.09.23. 15:10

Mutatjuk, mi minden okozhat allergiát

Húsz-harminc éve még alig találtunk az ismerőseink között allergiást, manapság pedig az megy ritkaságszámba, ha valakinek nincs ilyen jellegű panasza. Vajon mi mindenre vagyunk érzékenyek?

Forrás: Shutterstock

Az immunrendszer alapesetben védekezik a vírusok, a baktériumok és az egyéb kórokozók támadásai ellen, allergia esetén viszont az amúgy ártalmatlan anyagok, például a kutyaszőr, a háziporatka-ürülék, a penészgomba és döntően a pollenek hatására is beindul a védekezőmechanizmus, ami allergiás panaszokban nyilvánul meg – írja a Fanny magazin nyomán a Vasárnap Reggel legutóbbi száma.

Elméletileg bármi kiválthat ilyen reakciót, létezik azonban néhány anyag, amelyre különösen sokan érzékenyek. A legtöbb érintettre az úgynevezett azonnali típusú allergiás reakciók jellemzők. Ezeknél a betegeknél a tünetek már az allergia kiváltójával való érintkezés közben vagy az azt követő huszonnégy órán belül lépnek fel. A megbetegedések kilencven százaléka ebbe a típusba sorolható.

Állati szőrök

A tüsszögőrohamtól kezdve a bőrviszketésen át egészen a nehézlégzésig – rengeteg ember szó szerint szenved attól, ha egy bundás négylábú tartózkodik a közelében. Ráadásul ehhez az esetek egy részében arra sincs szükség, hogy hozzáérjen az állathoz. A legtöbben a macskákat nem bírják, mivel a cicák allergénjei különösen erősek, de a kutyákra, a rágcsálókra és a lovakra is reagálhat az immunrendszer túlzó módon.

Rovarmérgek

Magyarországon a lakosság mintegy két százalékát veszélyezteti a rovarcsípésre való túlérzékenység. Európában leggyakrabban a méhek és a darazsak mérge vált ki allergiás reakciót. Ennek tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de akár súlyos, életveszélyes állapot is felléphet. Amennyiben a szem és a száj röviddel a csípést követően dagadni kezd, esetleg légúti panaszok is jelentkeznek, azonnal mentőt kell hívni.

Házi por

A panaszokat nem is maga a por váltja ki, hanem a háziporatkák benne található, fehérjetartalmú ürüléke. Ez a második leggyakoribb allergiatípus. Tünetei: tüsszögési inger, folyamatos náthásság, állandóan irritált nyálkahártyák, kötőhártya-gyulladás, asztmás rohamok.

Sokat segít, ha az allergének számát sikerül minimális szinten tartani. Érdemes speciálisan allergiásoknak gyártott ágyneműben aludni, valamint minél gyakrabban tisztítani, esetleg cserélni a matracot. A porallergiában szenvedők fából és bőrből készült bútorokkal vegyék körül magukat, padlószőnyeg helyett pedig járólappal vagy laminált padlóval burkolják a lakást.

Az autóban

A gépkocsi belső tisztítása során ne csak a műszerfalon látható porrétegre koncentráljon, figyeljen oda a kárpit alapos átporszívózására is, az ülések és szőnyegborítások ugyanis poratkák tömegeit rejthetik. Tisztítás után használjon praktikus gumiszőnyegeket, ezek megakadályozzák, hogy a szőnyegre kiömlő italok maradványaiban elszaporodjanak a penészgombák, és a cipő talpán bevitt polleneket is könnyebb eltávolítani róluk. Nem tud lemondani a gyümölcsaromáról? Pedig néhány autóillatosító termék a nyálkahártyát irritáló összetevőt tartalmaz...

Pollenek

Rengetegféle pollen létezik, és mindenütt ott vannak: füvek, virágok, fák, bokrok, gabonák és gyógynövények egyaránt kiválthatják a kellemetlen tüneteket. Becslések szerint minden ötödik felnőtt a szénanáthának is nevezett pollenallergiától szenved.

A túlérzékenységi reakciót az adott pollen bizonyos fehérje-összetevői váltják ki. Ezek a légutakba, a bőrre és a nyálkahártyákra kerülve tüsszögőrohamokat, orrfolyást, szemkönnyezést és -viszketést idéznek elő, esetleg a bőr kipirosodását okozzák.

Pontosan mi is az az allergiateszt?

Az allergének azonosításának egyik módja, hogy az alapos kikérdezés után különböző kivonataikat helyezik fel a bőrre. Ezután tollal jelzik az alkaron, hova milyen allergén került, majd az egy-egy cseppnyi kivonat alatt tűvel felsértik a bőr legfelső rétegét, hogy a szer mélyebbre hatolhasson. Ha a test ellenanyagot termel az allergénnel szemben, a bőr az adott ponton megduzzad, kipirosodik, és viszketni kezd. Az értékelés után alkohollal eltávolítják a jelzéseket, majd helyi gyulladáscsökkentővel kenik be a bőrt.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!