amatőr rádiózás

2020.01.15. 17:30

Nagysebességű gyorstávírászatban világbajnoki dobogós helyezést ért el

Az amatőr rádiózás sokak számára titokzatos hobbinak tűnik, és a kívülállónak bizony nem is könnyű megértenie, mi hogyan működik. Ferencz József egészen korán, már általános iskolás korában kapcsolatba került az „éterrel”.

Hargitai Éva

Forrás: Beküldött kép

Egy barátjával együtt jelentkeztek a szekszárdi úttörőházban meghirdetett rádiós szakkörre, bár akkor maguk sem voltak vele teljesen tisztában, hogy mire is adják a fejüket. Azt gondolták, hogy egy elsősorban technikai jellegű foglalkozásra neveztek be, rádiót fognak építeni.

Az első órán aztán lehullt a lepel: néhai Zsoldos Ferenctől, a szakkör vezetőjétől megtudták, hogy elsőként a morzejelek ismeretét kell elsajátítaniuk, aminek segítségével, majd a világ más pontjaival fognak kapcsolatot létesíteni. Ez nem szegte kedvüket, hiszen már hallottak a morzéról, és úgy gondolták ez jó kis titkos nyelv lesz a számukra. Egy idő után olyan jól ment már nekik, hogy behívták őket a helyi rádiós klubba, ahol az első „R1-es” feladatok után, versenyezni is elkezdtek, ráadásul nem is eredménytelenül. Azért az eredeti célnak is eleget tettek, volt úgy, hogy például énekórán, kis cetlin morzejelekkel üzenetek egymásnak. Egyszer le is buktak, de tanáruk szerencsére nem értette titkos nyelvüket, és amikor megmondták, hogy az morzekód, azt hitte, hogy szórakoznak. Plusz hozománya volt a rádiózásnak, hogy ennek köszönhetően Jocó nagyon érdeklődött a fizika iránt, így mindig színötös volt ebből a tantárgyból.

József a saját állomásánál. Fotó: Beküldött kép

Adóengedélye 1983 óta van, a sikeres amatőrvizsgát követően kapta meg HA3OU hívójelét is.

A középiskolában némi kitérőt tett a sport felé, nehézatlétikával kezdett el nagyobb erőbedobással foglalkozni, közben kedvtelésből járt rádiós versenyekre, így is jöttek a szép eredmények és idővel csak visszatért a rádiózáshoz. Később a családi élet, a sok munka kötötte le, de soha nem szakadt el teljesen hobbijától. Közben barátja, néhai Hudanik Antal, akivel együtt kezdtek, folyamatosan gyakorolta a rádiózást, versenyeken indult és szép sikereket ért el, országos és világbajnoki címeket szerzett. A komolyabb versenyzés felé Józsefet az ő tragikus, 2014-ben bekövetkezett halála terelte. Tiszteletére indult a 2016-os Montenegrói világbajnokságon, ahol nagy meglepetésére adásban 4. és összetettben is szép helyen végzett, ötödik lett.

A következő évben Magyarország volt a világverseny házigazdája, így azt természetesen nem hagyhatta ki, a versenyzés mellett a szervezés aktív részese volt. A 2018-as év viszont kimaradt, akkor Kazahsztán adott otthont a megmérettetésnek, amin a részvétel anyagilag is nagy terhet jelentett volna, hiszen az utazási költségeket szponzor hiányában a versenyzőknek kell állniuk.

Tavaly Bulgáriában rendezték meg a versenyt, amelyen József az év során elvesztett édesanyja emlékére indult, aki mindig büszke volt a sikereire. Nagyon szép helyezéssel sikerült tisztelegnie az emléke előtt. A 2019. szeptember 13-17. között Bulgáriában megrendezett 16. HST (gyorstávírász) Világbajnokságon, ahol 18 ország képviseltette magát, „H” kategóriában, Morse Runner versenyszámban világbajnoki dobogós, 3. helyezést ért el. Ezen felül több versenyszámot is sikerült egyéni csúccsal zárnia: adásban 4., vételben 5., összetettben 4. helyezést ért el, amivel jelentősen hozzájárult a magyar csapat előkelő VB 4. helyezéséhez.

József (képünkön jobbra) a tavaly Bulgáriában megrendezett világbajnokságon dobogós, 3. helyezést ért el. Fotó: Magyar Rádióamatőr Szövetség

A következő világbajnokság nagy valószínűséggel kimarad a számára, hiszen Mongóliában tartják meg. Oda csak akkor tud eljutni, ha valamilyen nagy szerencse folytán sikerül újabb szponzorokat szerezniük. Viszont a versenyzést folytatja, már csak azért is, mert ilyenkor nagy élmény olyan azonos érdeklődésű emberekkel személyesen is találkozni, akikkel többnyire csak az éterben „futnak” össze. De az is cél, hogy minden versenyszámban egy stabil szintet érjen el, hiszen eddig a gyakorlati számokra készült jobban.

A hétköznapokban pedig szinte minden nap odaül egy kicsit saját állomásához, „körbenéz” az éterben, elolvassa az interneten a rádiós híreket, néhány jó összeköttetésért hajt, amelyekért olykor napokig kell küzdenie. Már van egy kisebb hordozható rádiója is, szóval akkor sem kell nélkülöznie hobbiját, ha például nyaralnak.

Mint mondta, a rádiózás lényege a kapcsolatteremtés, és annak igazolása, ezek révén diplomákat lehet szerezni. József az egyik legnagyobb eredményének a DXCC HR Nr 1. plakettet tartja (A DX összeköttetés 2000 kilométeren túli, Európán kívüli kapcsolatot jelent), amiben 30 év munkája van. DXCC plakettet az is kaphat, aki öt vagy több különböző rádióamatőr sávon, rövidhullámon 100-100 különböző földrajzi hellyel (DXCC körzet, vagy ország) létesít igazolt összeköttetést. A hivatalos DXCC listán – ezen tartják nyilván az aktuális „élő” körzeteket – , jelenleg 340 különböző földrajzi hely szerepel. A DXCC HR Nr 1. plakett az összes körzettel igazolt összeköttetés esetén kérelmezhető.

A listán vannak országok, de például szigetek is, és időnként változik az aktualitásoknak megfelelően. Szerepel rajta például egy olyan hely a dél-kínai tengeren – Scarborough Reef –, ami tulajdonképpen csak egy zátonycsoport három kisebb kiemelkedő sziklával. Ezzel a területtel nem lehet bármikor kapcsolatot létesíteni, csak 5-10 évente szerveznek oda rádiós expedíciót, ezt a helyet csak ilyenkor van esély elérni rövidhullámon.

Egy ilyen kitelepüléshez számtalan engedély, hosszas szervezés szükséges, sokszor nem is veszélytelen az akció. Amikor pedig elérhető a hely, óriási tömeg hívja a kitelepülőket az éterben, ők pedig válogatnak a hívások közül. Egy hasonló IOTA (Islands On The Air) expedíción József is részt vett. A montenegrói világbajnokság idején egy napra kitelepültek rádiós barátaival a Sveti Nikola szigetre. Két rádióval néhány óra alatt nyolcszáz összeköttetést létesítettek.

Kitelepülés Sveti Nikola szigetén. Fotó: Beküldött kép

Mindez mutatja, hogy mennyi élménnyel gazdagíthat a rádiózás és annak szakágai. A fiatalok érdeklődését viszont nehéz felkelteni, kevés az utánpótlás. József fiát sem fogta meg a különleges hobbi, ő inkább a BMX kerékpározást választotta, aminek szerves része a trükkök videós rögzítése, majd szakmaként az operatőri, TV-s munkát. A lényeg, hogy mindkét területen sikeres, ezért édesapja nagyon büszke rá. A családdal kapcsolatban hangsúlyozta, köszönet illeti feleségét is, hiszen az ő támogatása nélkül nem érhetett volna el ilyen eredményeket.

Érdekességek

• Az amatőr rádiózás hajdan a Magyar Honvédelmi Szövetség (sport és szabadidős tevékenységeket szervező országos félkatonai szervezet volt 1948 és 1990 között) égisze alatt zajlott, tulajdonképpen egyfajta előképzettséget adott a résztvevőknek a katonai szolgálathoz.

• Az internet térnyerése előtt, de manapság is, az amatőr rádiósok nyugtalapokon (QSL-lap) igazolják vissza a létrejött összeköttetéseket. Ezeket a lapokat bolygószerte úgynevezett QSL irodákban gyűjtik össze, és azokon keresztül is jutnak el a partnerhez. Manapság ez már egyre gyakrabban digitálisan, adatbázisokba való feltöltéssel történik, ott párosítják az adatokat és ennek alapján történik a visszaigazolás (eQSL). Sokak szerint, azért a régi „papíros, kézzel fogható” időszak volt az igazi, még ha éveket is kellett várni egy-egy fontos QSL-lapra.

• Minden rádióamatőrnek van egy egyéni hívójele. József HA3OU jeléből a HA az országot, a 3-as a körzetet (Dél-Dunántúl), az O Tolna megyét jelenti az U betű pedig őt magát.

• Aki bejegyzett amatőr rádiós, tehát rendelkezik hívójellel, amatőr rádióállomást üzemeltet, annak katasztrófahelyzetben rendelkezésre kell állnia. Éppen ezért, amikor az IRIS nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlatot tartották 2011-ben Tolna megyében, azon József is részt vett társaival együtt, továbbították az eseménnyel kapcsolatos fontos adatokat.

• Ugyan a rádiós kapcsolatteremtésnek többféle módja létezik, természetesen lehet beszélni is a másikkal, a morzekód nagy előnye, hogy azt kevésbé tiszta vétel esetén is könnyebb értelmezni. A Samuel Morse által kidolgozott speciális, de egyszerű kódrendszer közel kétszáz éves (Morse 1837-ben nyújtotta be első szabadalmát távíró-készülékére és ábécéjére), de például a NASA és a Gmail ma is foglalkozik vele fejlesztései kapcsán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában