egészségtelen

2021.01.01. 16:26

Néhány településen magas a légszennyezettség

Az érintett településeken fontos a helytelen fűtési módok alkalmazásának visszaszorítása.

Miskolc, 2019. február 19. Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én. Miskolcon folyamatosan romlik a levegő minősége, ezért elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. MTI/Vajda János

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján pénteken közzétett térkép szerint Sajószentpéteren veszélyesnek minősítették a levegőt. Putnokon, Kazincbarcikán és Ajkán egészségtelen, Miskolcon pedig kifogásolt a levegőminőség a magas szálló por tartalom miatt.

Az előrejelzésben azt írták: az érintett településeken nem várható jelentős változás.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz. Az első az elfogadható, a második a kifogásolt, a harmadik az egészségtelen, a negyedik a veszélyes minősítés.

Az NNK korábban felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezők közül a kisméretű aeroszol részecskék (szálló por) bírnak a legjelentősebb egészségkockázattal, rövid távon elsősorban légzőszervi tüneteket okoznak, továbbá növelik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Az érintett településeken fontos a helytelen fűtési módok alkalmazásának visszaszorítása, a szilárd tüzelést alkalmazók lehetőség szerint száraz tűzifát tegyenek a tűzre – kérték.

Borítókép: Szmog és köd Miskolcon 2019. február 19-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!