Bőregér

2018.01.20. 14:00

Ön is fél a denevérektől?

A hozzájuk kapcsolódó régi rémtörténetek és éjszakai életmódjuk miatt a denevérek sokakban félelmet keltenek. Titokzatosnak tűnnek, és talán sokan még ma is úgy hiszik, hogy vérszívó állatok. Pedig nem ők a veszélyesek, hanem mi, emberek jelentünk veszélyt rájuk.

Természetes élő- és vadászhelyeik szűkülése miatt a denevérek száma mára erősen megcsappant. Ugyanakkor egyre többen vannak azok, akik tudják, hogy a denevérek rovarokkal táplálkoznak, és akkor sem fogják a vérünket szívni, sőt még csak a hajunkba csimpaszkodni sem, ha egy nyári estén tévedésből berepülnek a nyitott ablakon. A denevérek a sötétben ultrahang-kibocsátással tájékozódnak, ez idő tájt pedig téli álmot alszanak.

Az alábbi fotók segítségével most Olvasóink is elkalandozhatnak az Abaligeti-barlangba, és megtekinthetik a kis lábaikkal falba kapaszkodó, szárnyukkal takaródzó, fejükkel lefele csüngő, szundikáló bőregereket.

Téli álmát alvó nagy patkósdenevér (rhinolophus ferrumequinum) az Abaligeti-barlangban
MTI Fotó: Sóki Tamás
Összebújtak
MTI Fotó: Sóki Tamás
Talán nem éppen bizalomgerjesztő, de nem bánt a kis patkósdenevér (rhinolophus hipposideros)
MTI Fotó: Sóki Tamás
Ahogy a nagy patkósdenevérek sem
MTI Fotó: Sóki Tamás

Ha pedig többet is meg szeretne tudni ezekről a különleges kis lényekről vagy csodálatos élőhelyükről, az Abaligeti-barlang és a mellette álló Denevérmúzeum egész évben várja látogatóit.

Borítókép: Shutterstock / Beth Ruggiero-York

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!