Hétvégi kirándulás

2019.03.13. 19:16

Ön se hagyja ki a kultúra és a tudományok őshazáját!

Athén kövei mesélnek háborúról, szerelemről, viszályokról, fontos társadalmi fordulatokról. Minden szeglete kincs az utókor számára. Az olcsó repülőjegyek korában akár néhány napra is érdemes felkeresni ezt a történelmi ékszerdobozt.

Forrás: Shutterstock

Nehéz sorba venni azon tárgyköröket, amelyekben a görög főváros újat adott a világnak. A teljesség igénye nélkül: irodalom, művészet, vallás, geometria, filozófia, sport, hajózás… Pedig a hajdan nyüzsgő központ múltja sem volt mindig felhőtlen. Ez olyannyira igaz, hogy

1833-ban csak ötezren lakták, mígnem az 1896-os első újkori nyári olimpia megadta az újabb lökést a fellendüléshez.

Könnyed kikapcsolódás

Athén a színjátszás őshazája is, ennek megfelelően rengeteg társulat működik, érdemes megnézni egy előadást. Ha könnyebb kikapcsolódásra vágyik, menjen el a gyönyörű hegyekkel övezett, közeli homokos tengerpartok egyikére, igazán fenséges látvány tárulhat a szeme elé. Aztán irány az éjszaka! Temperamentumos társaságban, igényes szórakozóhelyeken mulathat hajnalig. Higgye el, valóban minden adott a tökéletes kiruccanáshoz!

A 20. században világvárossá gyarapodott, ám a növekedés magával vonta a zsúfoltságot. Athénnak a 2004-es ötkarikás játékokra szigorú követelményeknek kellett eleget tennie. A beruházások eleinte nem haladtak a megfelelő ütemben, de a véghajrában minden elkészült. A program hibátlanul lezajlott, a város pedig hihetetlen hasznot húzott az olimpiából.

Emlékek nyomában

A modern és az ókori értékek tökéletesen megférnek egymás mellett. Ennek szellemében köztereket, múzeumokat építettek, új repülőteret adtak át, megsokszorozták a metróvonalak hosszát, fejlesztették a tömegközlekedés többi ágát is. Sétálóterületeket alakítottak ki például az Akropoliszon, a Parthenon körül. Így a látogató maga fedezheti fel, érezheti át az egykori Hellász hangulatát. Segíthet a múlt felidézésben, ha a szentélytől északnyugatra található Agorára is ellátogat. Bár neve piacot jelent, ez a hatalmas terület régen sokkal több volt, mint kofák árusítóhelye. A polgárság életének központi helyszíneként funkcionált: itt szónokoltak, gyülekeztek, szavaztak. A téren felkeresheti Héphaisztosznak, a kovácsok és kézművesek istenének templomát és a Szelek tornyát.

Az Akropolisz egyik emblematikus épülete, a Parthenon
Fotó: Shutterstock

Kihagyhatatlan látnivaló a Nemzeti Régészeti Múzeum, amely elsősorban a görög történelem és művészet értékeit mutatja be: itt őrzik a világ legnagyobb hellén művészeti gyűjteményét, de emellett jelentős egyiptomi kollekcióval is büszkélkedik. Ez utóbbinak egy részét 1893-ban az egyiptomi kormány, míg másik részét két Egyiptomban élő, művészetkedvelő görög mecénás, Ioannis Dimitriou és Alexandros Rostovitch ajánlotta fel a múzeum számára.

Athéni hangulat
Fotó: Shutterstock

A 6000 darabból álló gyűjtemény a világ egyik legjelentősebb egyiptomi művészeti anyaga (ebből 1100 van kiállítva), mely ritka szobrokat, múmiákat, használati eszközöket, ékszereket, egy ép madártojást valamint. egy 3000 éves veknit is tartalmaz, benne egy kenyérrel, amelyből hiányzik egy falatnyi rész. Az egyiptomi kiállítási anyag központi darabja Takushit hercegnő-papnő bronzszobra Kr. e. 670-ből. Az Alexandrától délre, 1880-ban talált, 70 cm magas szobor ruházatát hieroglifák borítják.

Ezeket kóstolja meg!

Előételként elfogyaszthat egy tálka tzatzikit. A saláta reszelt uborkából, aprított fokhagymából, valamint friss joghurtból áll. A legkedveltebb görög étel a muszaka, amelyet padlizsánból, darált húsból, valamint burgonyából készítenek besamelmártással leöntve és sütőben átsütve. A sült húsok, a polip, a tengeri halak, az ízletes sajtok, az olívaolajjal ízesített saláták mellé kiváló az emésztéskönnyítő ánizspálinka, az úzó. Dionüszosznak, a bor és mámor istenének országa híres jó minőségű nedűiről. A mazsolabor magas cukortartalmú, kellemes aromájú ital.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!