egészséges büszkeség

2020.02.19. 14:10

Országos vetélkedősorozat indul a hazafias értékekről

A február 20-án kezdődő, háromfordulós versenyen felső tagozatos diákok mérhetik össze tudásukat többek között a hungarikumokra, a nemzeti értékekre, a Nobel-díjasokra, olimpiai bajnokokra vonatkozó kérdésekkel.

Budapest, 2018. május 26. Az Ismerkedés a Magyar Honvédség fegyvereivel és eszköztárával, harcászati bemutató, tűzszerész- és kutyás bemutató, hadikonyha című gyermeknapi rendezvény a Városligetben 2018. május 26-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Háromfordulós országos vetélkedősorozat indul felső tagozatos diákoknak azzal a céllal, hogy megismerjék a magyarság történetének pozitív példáit, a magyarság hagyományait, ezáltal pedig erősödjön a hazaszeretetük – jelentette be a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos szerdán Budapesten.

Simicskó István elmondta: a vetélkedősorozatot a hazafias és honvédelmi nevelés intézkedéseit összefoglaló, Szemere Miklósról elnevezett program részeként szervezik. A sajtótájékoztatót ezért Szemere Miklós egykori lövőházának helyén, egy kávézóban tartották, a XVIII. kerületben.

Simicskó István kiemelte: Szemere Miklós egykori országgyűlési képviselő 1903-ban saját birtokán hozta létre a lövőházat, lövészegyletet, hogy a magyar ifjúság „tanulja megvédeni hazáját”.

Hozzátette, Szemere Miklós fizikai, szellemi, tartásbeli felkészültséget adott a fiataloknak, így példája napjainkban is követendő. A politikus fontosnak nevezte a hazaszeretet értésének átadását a gyermekeknek a gyorsan változó világban is.

Azt mondta, a hazafias nevelés nem arról szól, hogy másokkal szemben határozzuk meg az identitástudatunkat, nemzettudatunkat, kötődésünket a hazához és a magyar nemzethez, hanem egy jó patrióta érzésvilág kialakításáról. Jó hazafi soha nem lehet nacionalista, soviniszta, rasszista – jelentette ki.

Simicskó István hozzátette: van mire büszkének lennie a magyarságnak, de ez egészséges büszkeség kell, hogy legyen, nem másokkal szembeni büszkeség.

Hozzátette: a program célja, hogy ismerve, tisztelve az ősök munkásságát és értékeit, erre alapozva pedig újabb értékeket létrehozva alkotó, tevékeny törődéssé alakítsák a hazaszeretet érzését.

A verseny első két fordulóját online rendezik meg, a www.szemereprogram.hu oldalon lehet jelentkezni és kitölteni a 30 kérdéses kérdőívet. A kérdések a többi között a hungarikumokra, a nemzeti értékekre, a Nobel-díjasokra, olimpiai bajnokokra vonatkoznak.

Az első forduló kérdéseit február 20-tól március 15-ig lehet kitölteni. Az országos döntőt április 21-én, Szemere Miklós születésének évfordulóján tartják Budapesten, ekkor akadályverseny is várja a legjobb versenyzőket.

Borítókép: Az Ismerkedés a Magyar Honvédség fegyvereivel és eszköztárával, harcászati bemutató, tűzszerész- és kutyás bemutató, hadikonyha című gyermeknapi rendezvény a Városligetben 2018. május 26-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!