Egészség

2017.09.12. 19:00

Ősszel is ellenőriztesse anyajegyeit!

Ilyenkor érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, hiszen a pigmentált részek megváltozhattak a nyári napfény hatására.

Agrd, 2014. jlius 18. Doma Viktria brgygysz szakorvos egy pciens anyajegyt vizsglja az agrdi Napsugr strandon ll szrkamionban, a nyri egszsgtborok nyitesemnyeknt meghirdetett szrvizsglaton 2014. jlius 18-n. MTI Fot: Mth Zoltn

Fotó: Máthé Zoltán

Az anyajegyet akkor ajánlott eltávolítani, ha a pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, vagy ha valami miatt zavarja a pácienst, például visszatérő irritációnak van kitéve az öltözködésnél vagy borotválkozás közben. Kérésre persze, ha nincs kizáró ok, bármelyik anyajegytől meg lehet szabadulni. A legfontosabb, hogy ha egy gyanús anyajegyet időben, sebészileg eltávolítunk, akkor azzal akár életet is menthetünk. Mindehhez elengedhetetlen az évenkénti anyajegyszűrés!

Forduljon szakemberhez, ha az alábbi változásokat tapasztalja!

- Megváltozik az anyajegy színe, vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.

- Megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.

- A korábbi mellett egy új, a többitől eltérő anyajegy jelentkezik.

- A meglévő alakja aszimmetrikussá válik, vagy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.

- Megváltozik a felszíne: a korábban lapos anyajegy megvastagszik, kiemelkedik a bőrfelszínből.

- Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

Borítókép:

Doma Viktória bőrgyógyász szakorvos egy páciens anyajegyét vizsgálja az agárdi Napsugár strandon álló szűrőkamionban, a nyári egészségtáborok nyitóeseményeként meghirdetett szűrővizsgálaton 2014. július 18-án.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!