Energiaforrások

2021.04.13. 10:00

Öt tipp, hogyan jusson egy kis lendülethez

Függetlenül attól, hogy későig dolgozott, vagy éppen a beteg gyerek nem hagyta aludni, esetleg csak egyszerűen rosszul aludt, pihenés nélkül a másnap szinte elviselhetetlen. A Vasárnap Reggel legutóbbi számában összegyűjtötte, hogy ilyenkor mit tegyen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Napozzon!

Már napi 10 vagy 20 perces napozással javíthatja a hangulatát, a koncentrációját és a motoros képességeket. Keressen egy csendes helyet, vegye fel a napszemüvegét, vigyen fel fényvédőt a ruhával nem fedett területekre és napozzon!

Menjen ki a szabadba!

Ha nincs napsütés, akkor is menjen ki a szabadba! Alváskutatók szerint a természetes fény javítja az éberséget és a hangulatot azáltal, hogy növeli a szerotonin kémiai anyag termelődését. A szabadban töltött idő abban is segít, hogy éjszaka jobban aludjon.

Sportoljon!

A legutolsó dolog, amire az ember fáradtan vágyik, az az edzés. De ha zombinak érzi magát, a testmozgás kiváló módja annak, hogy újratöltődjön energiával. Bármilyen mennyiségű fizikai aktivitás – akár már egy 10 perces séta is – növeli a véráramlást a test minden részében, ezáltal pedig energikusabbnak érzi magát. Ügyeljen arra, hogy ha edzeni megy, legalább három órával lefekvés előtt fejezze be a mozgást, máskülönben nem fog tudni aludni!

Ügyeljen az étkezésre

Még egy kisebb alváshiány is befolyásolhatja a ghrelin és a leptin hormont, amelyek felelősek az anyagcsere megfelelő működéséért. Ettől éhesebbnek érezheti magát, és vágyakozhat magas kalória- és szénhidráttartalmú ételek után. Az evés negatív hatásait csak később fogja érezni, amikor a vércukorszint összeomlik. Egy fárasztó éjszaka után ügyeljen az evésre, kezdje a napot egészséges szénhidrátokból álló reggelivel, például zabkásával, gyümölcsökkel! Ne hagyjon ki étkezést aznap, és figyeljen oda arra, hogy a szénhidrátok mellett egészséges zsírokat és fehérjét is fogyasszon!

Töltse tele a poharát!

Persze szigorúan vízzel vagy cukormentes teával, illetve levessel. A folyadékhiány kimerültséget okozhat, ezért ügyeljen arra, hogy minden elfogyasztott kalória után körülbelül 1 milliliter folyadékot igyon. Ez azt jelenti, hogy ha 2000 kalóriatartalmú étrendet követ, akkor naponta körülbelül nyolc csésze (2000 milliliter) folyadékra van szüksége, hogy hidratált és energikus maradjon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!