Drágaság

2017.08.03. 16:55

Ötvenegy karátos óriásgyémántot árvereznek el

Legkevesebb 10 millió dollárért, vagyis 2,5 milliárd forintért kelhet el egy kollekció részeként.

Egy 51,38 karátos, kerek formájúra csiszolt, két és fél centiméter átmérőjű gyémánt is a része annak az ötdarabos kollekciónak, amelyet legkevesebb 10 millió dolláros (2,5 milliárd forintos) kikiáltási árral bocsát internetes aukcióra novemberben az Alrosa orosz gyémánttermelő.

A cég szakemberei másfél év alatt készítették el a The Dynasty (A dinasztia) nevű kollekció öt darabját egy 179 karátos nyersgyémántból (A Romanovok), amelyet még 2015-ben hoztak a felszínre az Alrosa egyik jakutföldi bányájából.

A kibányászott gyémánt alapján a világ legnagyobb gyémánttermelőjének számító vállalat közleménye szerint a kollekció legértékesebb darabja, az 51,38 karátos, D-színű (víztiszta) drágakő, az orosz ékszerkészítés történetének legdrágább gyémántja.

Az Alrosa I. (Nagy) Péter cár, az orosz történelem egyik legnagyobb formátumú uralkodójának szentelte a ritka gyűjteményt. A kollekció további darabjai egy 16,67 karátos kerek, egy 5,05 karátos ovális, egy 1,73 karátos körte alakú, valamint egy 1,39 karátos gyémánt.

A gyűjtemény moszkvai bemutatóján az Alrosa elnöke, Szergej Ivanov elmondta, hogy a vállalat egy tételként kívánja eladni a gyémántokat. Hozzátette, hogy véleménye szerint a kikiáltási ár nem lehet kevesebb 10 millió dollárnál. A kollekciót Izraelben, Hongkongban és az Egyesült Államokban is bemutatják a novemberi aukció előtt.

 

Címkék#Gyémánt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!