Hasznos tudás

2020.09.16. 15:38

Pénzügyi versenyt hirdettek szakképző iskolásoknak

Szakképző iskolák tanulóinak hirdet pénzügyi versenyt Pénzügyi junior klasszis! címmel a Privátbankár.hu Kft. a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával, a versenyre szeptember 30-ig várják a 14-19 éves diákok jelentkezését – jelentették be a versenyt támogató minisztériumok és intézmények képviselői sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Forrás: Shutterstock

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, a verseny fővédnöke kiemelte: a pénzügyi kultúra növelése hosszú távú közcél, támogatásának hagyománya van a jegybankban. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraválasztott elnöke a most indított tanulmányi versenyhez hasonló, kisebb kezdeményezéseket nevezte a leghatékonyabbnak.

Patai Mihály szerint kétféleképpen lehet emelni a pénzügyi kultúrát, az egyik a technológia által kikényszerítve valósul meg, arra számos afrikai ország a példa. A másik lehetőségnek nevezte az oktatásba való befektetést. Ez a kezdeményezés is ezt szolgálja, hosszú távon mondta.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a 21. században az alapvető pénzügyi tudást a hétköznapi élethez, és a társadalom jólétéhez elengedhetetlennek nevezte. Kiemelte: az iskolásoknak úgy kell elhagyni az iskolapadot, hogy biztonsággal ismerjék és használják a pénzügyi termékeket, szolgáltatásokat.

A PM örömmel támogatja ezért ezt a korosztályt célzó versenyt, amire más kezdeményezés eddig nem irányult tette hozzá, jelezve: a kormány 2017-ben a tárca javaslatára elfogadott, hétéves, pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiájának egyik fontos eredménye, hogy a szakiskolákban kötelező tantárgy lett a pénzügyi ismeretek. A köznevelésben is van számos blokk a nemzeti alaptantervben, amely a pénzügyi képzést segíti, és az egyetemeken is indultak pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó projektek. A képzettebb ügyfél igényesebb fogyasztó lesz, ami ösztönzi a versenyt, ezt iskolás korban kell elkezdeni szögezte le.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára is azt hangsúlyozta, hogy a pénzügyi tudatosság elindításának a legmegfelelőbb helye az iskolában van. Kifejtette: négy éve a szakképző iskolákban már kötelező tantárgy a pénzügyi és vállalkozási ismeretek. A pénzügyi témahetek bevezetése is ezt a célt szolgálja: a gyakorlatba átültethető ismeretek átadását. Kitért arra, hogy az e héten meghirdetett ösztöndíjrendszerrel a gyerekek elkezdhetnek gazdálkodni.

Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Bankszövetség elnöke kijelentette: Magyarországon sikerült a szemléletváltás, fontos lett a pénzügyi kultúra fejlesztése. Ezért vannak ilyen kezdeményezések. Minél szélesebb körűek az ügyfelek a pénzügyi ismeretei, az a bankrendszert és a bankárokat is ösztönzi tette hozzá.

Sinkáné Csendes Ágnes, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóügyi szakfőigazgatója arról beszélt, hogy a fiataloknak gyorsan meg kell ismerkedni az adózással. Olyan készségszinten kell ismertté válnia az adózási szabályoknak, mint a kézmosásnak, a tudatos állampolgárrá váláshoz. Az adóhivatal évek óta elkötelezett az adózási kultúra elterjesztése iránt, erre elfogadtak adótudatossági stratégiát is, amiben a fiatal korosztály kiemelt. Tavaly 800 ezren nyújtották be papír alapon az adóbevallásukat, közöttük meglepően közel százezer fiatal, akik nem használták az e-szja bevallást.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumának elnöke közölte, hogy az alapítvány a gyakorlati pénzügyi tudás elterjesztése érdekében áll a verseny mellé. Szeptembertől már az általános iskola 3. osztályától tanulhatnak pénzügyi ismereteket a diákok, egészen az érettségiig. Az országos felméréseik évről-évre javulást mutatnak a pénzügyi tudatosságban, ahogy azt is: a fogalmak ismerete mellé kell a gyakorlati példa. Az alapítvány minden példatára és tankönyve ingyenes és akkreditált mondta.

Ács Zsuzsanna, a versenyt szervező Privátbankár.hu Kft. ügyvezetője arról tájékoztatott, hogy a háromfordulós versenyen 4 fős diákcsapatok indulhatnak, eddig több mint 400-an jelentkeztek. Az országos döntőt november 4-én tartják Budapesten. A verseny támogatói között az Államadósság Kezelő Központ, és a Fundamenta Lakáskassza Zrt. vezérigazgatói, valamint a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) elnöke online ösztönözték a diákokat a versenyen való részvételre. A verseny nevezési feltételei a https://diakforum.hu/ oldalon találhatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!