Járvány

2021.04.11. 13:12

Post-Covid: a Pécsi Tudományegyetem videóval segít, mi az amire fontos figyelni

A vírust már nem lehet kimutatni a szervezetben, kellemetlen, sőt időnként ijesztő tünetek mégis vannak. Ez a post-covid szindróma. Veszélyes szövődményt is okozhat, fontos törődni vele!

Fotó: Shutterstock

A koronavírus fertőzés lezajlása után fennmaradó tüneteket nevezzük poszt-COVID szindrómának. Ez a hosszan tartó fáradtságtól, szapora szívverésen át, akár életveszélyes állapot is lehet.

Rendszerint a betegség lezajlása után pár héttel jelentkezik és akár ugyanolyan tünetei is lehetnek, mint annak, amikor a vírus tombolt a szervezetben. A hajhullástól a súlyos idegrendszeri problémákig, ködös tudatállapotig sokféle, nem várt megjelenése lehet és akár hónapokig tarthat.

Óvatos becslés szerint a betegek 25-50 százaléka találkozik vele, de van ennél rosszabb statisztika is, egy angol felmérés szerint akár az egykori fertőzöttek 70 százalékát is érintheti.

Kanizsai Péter, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője mondja el mire érdemes figyelni és mit szükséges tenni ha valaki érintett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!