előrelépés

2021.02.05. 14:01

Számos súlyos betegség felismerhető egy egyszerű vérvizsgálattal

Az új módszerrel a betegség vagy daganat típusát, elhelyezkedését és állapotát is azonosítani lehet fájdalmas beavatkozások nélkül.

Calm concentrated doctor sitting alone and carefully taking test tube with blood sample from tube rack

Forrás: Shutterstock

Fotó: Olena Yakobchuk

Izraeli kutatók olyan vérvizsgálati módszert fejlesztettek ki, mellyel számos súlyos betegség diagnosztizálható – írta közleményében a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI).

Az új módszerrel tervezik helyettesíteni a rák, a szív- és májbetegségek, a gyulladások és az immunrendszer problémáinak felismerésére használt biopsziát és más invazív módszereket.

Fájdalmassága mellett a biopszia sok esetben nem eredményes, mert nem mindig lehet vele elérni a beteg sejteket, valamint néha csak a kór késői fázisában végzik el.

A vérvizsgálatok létező módszerei, melyek a vérben lévő DNS-szegmenseket célozzák, a kór jelenlétét megállapíthatják, ám a típusát, elhelyezkedését és előrehaladottságát nem.

A Nature Biotechnology című folyóiratban megjelent tanulmányban a HUJI tudósai olyan módszert mutatnak be, amellyel a betegség vagy daganat típusát, elhelyezkedését és állapotát is azonosítani lehet.

Az új eljárás az azonos daganatos betegségben szenvedő páciensek közötti különbségeket is azonosítani tudja, ami minden egyes beteg számára személyre szabott kezelést eredményezhet.

Nem csak a vérben található, elhalt sejtekből származó DNS-t vizsgálják az új módszer szerint, hanem a sejtek szövetét és a bennük lévő aktív géneket is azonosítja.

Mivel egyszerre vizsgálják az elhalt sejtek minden aktív génjét, így egyetlen vérvétellel folyamatok és betegségek széles skáláját képesek diagnosztizálni.

A vérvizsgálatot gyakran el lehet végezni, ezért az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a betegség alakulását – írták a kutatók.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!