környezetünk

2018.04.12. 20:00

Szemétszüretre várja a dunaföldváriakat az „Aztakeservit”

A felelősségvállalás ott kezdődik, hogy észrevesszük, mit tehetnénk, és meg is tesszük - vallja a szemétgyűjtési akciót szervező „Aztakeservit” Értékőr Egyesület Dunaföldvár.

Vida Tünde

Negyedik szemétszüretére várja április 14-én a környezetük iránt nem érdektelen dunaföldváriakat az „Aztakeservit” Értékőr Egyesület Dunaföldvár. Természet, sport, alkotás. E három szó köré fonódik az „Aztakeservit” életérzés. Azt vallják, hogy a személyes felelősségvállalás ott kezdődik, hogy észrevesszük mit tehetnénk, és meg is tesszük.

Történetük azzal kezdődött, hogy egy marék ember összefogott pár éve, kerített és elvitt negyven önkéntest túrázni. Hogy jobb körülmények fogadják az erdőbe látogatókat, felszedtek minden útjukba akadó szemetet, kipucolták az árteret és a vízpartot, majd estére szerveztek egy bulit azoknak, akik segítették őket.

Két évvel ezelőtt még baráti társaságként szervezték eddigi legnagyobb szemétszüretüket, ahol 182 önkéntes segítségével több mint 40 köbméter hulladéktól szabadították meg a partszakaszt és a város határait. Azóta egyesületi formában folytatják a szemléletformálást, meglepő sikerrel szerepeltek tavaly a Trash Art Hungary első megmérettetésén, ahol monumentális, hawaii kőfejre emlékeztető szemétszobrukról készült videóval kiérdemelték a különdíjat, és riportfilmet forgatott róluk a Filmdzsungel stábja.

Azóta sokszor hallattak már magukról. Hatalmas – korábban lehangoló – falfelületekre festettek nevezetes épületeket, inspiráló hősöket. Évente egyszer eljárnak a Tiszára, hogy ott PET-kalózként kihalásszák a mocsarakból a sok szemetet. Az egyesület tagjait élükön Ferenczi Zsolt elnökkel a Kék Bolygó egyik epizódjában is láthatta a közönség. Itt arról beszéltek, hogy mennyire távol áll a környezetvédelem tudományos megközelítése az élettől. Ők azt vallják, hogy közérthetően kell átadni a tudást és példát kell mutatni.

A program

A szemétszüreten reggel svédasztallal, bemelegítő tornával, este vadhúsokból készült vacsorával és koncertekkel várják azokat, akik kesztyűt húznak és szemetet válogatnak. Nekik étel és ital ingyen jár. A színpadon elsőnek a Bélaműhely nevű zenekar mutatja be különleges hangszereit, például a bicikli-dobot és a slag-szaxofont. Őket a Junkie Jack Flash és a Birs követi. A gyülekező szombaton reggel 8 órakor lesz a Duna-parton a Mély útnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!