növényápolás

2021.01.09. 07:16

Színes kert: ezeket a fagyban is mutató télizöldeket érdemes ültetni a kertbe

A lombhullató és az örökzöld évelők között külön csoportot alkotó télizöldek enyhébb teleken tavaszig megőrzik levélzetüket.

Forrás: Shutterstock

Szerepük a kertben

A lomblevelű télizöld (másként félörökzöld) növények látnivalóról gondoskodnak a nélkülük lehangolóan szürke és kopár téli környezetben. Még inkább magukra vonják a figyelmet, ha csillogó dérfátyolba burkolóznak vagy az első fagyoktól elszíneződnek. Tavasszal lehullatott lombjukkal komposztanyagot szolgáltatnak, majd új leveleik fakadásával és – gyakran illatos – virágaikkal is gyönyörködtetnek – írja a Lakáskultúra.

Alkalmazásuk

Egy egész évben mutatós, úgynevezett négy évszakos kertből nem hiányozhatnak a dekorativitásban a lombhullatókkal vetekedő télizöldek. Fák alá, kerti utak mellé, sziklakertekbe alacsonyabb habitusú lágyszárúakat és (fél)cserjéket telepítsünk, amelyek kőedényben vagy dézsában teraszt és balkont díszíthetnek.

A talajtakarásra alkalmas fajok közül virágos árnyéki gyeppótló a meténg (Vinca major) és az orbáncfű (Hypericum calycinum). A magasra növő, illatos virágú tavaszi bangita (Viburnum × burkwoodii) szépsége szabad állásban érvényesül, míg a kerítésre, pergolára, falra felfuttatható japán lonc (Lonicera japonica) sövényt is helyettesíthet.

Hazai toplista

A legtöbb kertben sövénynek ültetett széleslevelű és közönséges fagyal (Ligustrum ovalifolium, L. vulgare) kreatívan formára nyírva szoliterként is érdekes lehet. A tavasszal rózsaszín árnyalatokban bugás virágzatot nevelő bőrlevelek (Bergenia cordifolia, B. crassifolia) szegélynek (fent) és talajtakarásra egyaránt kedveltek.

A bokros növekedésű tűzeső, más néven tűzgyöngyvirág (Heuchera) levelei fajtától függően káprázatos színeket vonultatnak fel a bordótól a vörösön, bronzon, okkeren, sárgán, lime-zöldön át az ezüstig, ráadásul nyáron apró harang alakú virágaival is díszít.

Tipp: a tűzeső hibridjei sokféle levélszínt öltenek magukra.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!