Már 418 madárkánk van

2018.11.19. 18:06

Új madárfajt figyeltek meg hazánkban

A szegedi Fehér-tó nádasában kapta lencsevégre az új jövevényt három madarász: Barkóczi Csaba, Domján András és Gyarmati Gábor. Ezzel 418-ra emelkedett a Magyarországon élő madárfajok száma – számolt be róla honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mint a MME honlapján ismertetik, a lazúrcinege megjelenését és viselkedését tekintve a nálunk is gyakori kék cinegére hasonlít, de farka hosszabb, a sapka kék, és a test alsó részének sárga színét pedig fehér helyettesíti. Ezért ez a világos megjelenésű madár már távolról is feltűnő – írják.

Fotó: Barkóczi Csaba / mme.hu

 

A hazai cinegékhez hasonlóan fészkelőterületén ez a madár is állandó, ritka kóborló példányai Európa-szerte fel-feltűnnek, van megfigyelési adata a volt Jugoszlávia területéről is – áll a cikkben.

A tegnapi lazúrcinege megfigyeléssel 418-ra emelkedett Magyarország madárfajainak száma, ami az Európában eddig előfordult 780 körüli madárfajszámot, hazánk földrajzi elhelyezkedését és méretét figyelembe véve, igen jónak számít – teszi hozzá az Egyesület cikke.

A borítókép Barkóczi Csaba munkája. Forrás: mme.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!