Sakura

2018.10.18. 14:37

Váratlanul virágba borultak a cseresznyefák Japánban

Az időjárás zavarhatta össze a növényeket.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Attila JANDI

Az általában március végén, április elején előbukkanó halványrózsaszín virágok látványát nagyjából két hétig lehet élvezni a kelet-ázsiai országban, ahová a világ minden tájáról érkeznek turisták a jelenség megcsodálására – írja a BBC hírportálja.

A Weathernews japán meteorológiai szolgálat szerint azonban idén októberben több mint 300-an jelentettek cseresznyefa-virágzást a környékükön.

A szakértők szerint a szigetországot idén sújtó tájfunok sora állhat a jelenség hátterében.

„Korábban is történt már ilyen, de nem emlékszem rá, hogy valaha ilyen mértékű lett volna a virágzás” – mondta Vada Hirojuki, a japán virágtársaság szakértője. Vada szerint a cseresznyefák levelei kibocsátanak egy hormont, amely megakadályozza a bimbók kifejlődését. Idén azonban az erős tájfunok miatt a fák elveszítették a leveleiket, ami magyarázatot adhat a virágzás beindulására. A szakértő szerint továbbá a viharokat követő melegebb hőmérséklet is összezavarhatta a növényeket.

A most szirmot bontott bimbók jövőre nem fognak újra virágozni, ám mindez „minimálisan” fogja befolyásolni a 2019-es cseresznyefa-virágzási szezont.

Japánt természeti csapások egész sora sújtotta idén nyáron, köztük az elmúlt 25 év legpusztítóbb tájfunja, a Dzsebi, amely legalább tíz halálos áldozatot követelt és óriási pusztítást végzett az ország nyugati részén.

Borítókép: Cseresznyevirágzás Japán fővárosában, Tokióban

Shutterstock / Attila JANDI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!