Ezotéria

2010.06.14. 08:42

Vízhajtó görögdinnye: a fogyókúra doktora

Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni érdemes!

BAMA

A görögdinnyét az ókori népek lázcsillapításra és a szoptató anyukák tejtermelésének növelésére használták. Hamar felismerték, hogy a piros, lédús gyümölcs kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, és segíti az emésztést. A gyümölcsöt lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

Mitől egészséges?

A frissítő hatású nyári gyümölcs kalóriatartalma rendkívül alacsony, 10 deka mindössze 28 kalóriát tartalmaz. A dinnye mintegy 80 százaléka víz, amelynek köszönhetően tökéletes vízhajtó hatással rendelkezik. A görögdinnye gazdag káliumban, folsavban és A-vitaminban, de kevés foszfort és magnéziumot is tartalmaz. A vízhajtó hatás és az alacsony kalóriatartalom miatt fogyókúrához is nagyszerűen alkalmazható. A dinnye-kúra azonban elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is ehetnek a fogyni vágyók, de csak mértékkel. A görögdinnyés diéta nagy előnye, hogy nem kell koplalni, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató. Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnye-kúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.

A dinnyék tárolása - a századforduló derekán

A későn érő kemény héjú sárga- vagy görög dinnyét, szárával együtt kell levágni és ruhával megtörölve egy faládába szitált hamu közé kell rakni, olyan távolságnyira, hogy egyik a másikat ne érintse. Ezután még be is kell fedni hamuval. Végül a láda fedelét borítsuk rá és a pincébe rakjuk le. Az ily módon elrakott dinnye egész késő télen is élvezhető gyümölcsöt szolgáltat. (Zilahy Ágnes: Valódi Magyar Szakácskönyv, 1892.)

Hogyan ismerjük fel a jó ízű, érett görögdinnyét? 

Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidíttetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel. Tudnunk kell, hogy az érett görögdinnyének az az oldala, mely a földön fekszik, sárga színűre változik érett állapotban. Könnyű a friss érett dinnyét megkülönböztetni ha figyelembe vesszük, hogy reggelente több pára csapódik le rajtuk mint az éretleneken. Ütögetésre az érett görögdinnye mélyebb hangot ad, mint az éretlen. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat. Bár a szabályok szerint a piacokon a dinnyét nem volna szabad meglékelni, kérjük meg a dinnyeárust, hogy vízben tartott lékelő kését fúrja bele a kiválasztott gyümölcs száraz ruhával letörölt részébe. Ez az egyetlen megbízható módja annak, hogy meggyőződjünk a termés minőségéről.

Meddig jó a görögdinnye?


A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már lőrincessé, azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része (például a hosszúkás sárga és piros bélű egyaránt). Sajnos gyakran megtörténik, hogy a korai júliusi dinnye több mint egy hónapig leszedve eladatlanul marad. Ez az állott dinnye hajlamos arra, hogy túlérjen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!