Ezotéria

2010.07.10. 15:00

Változtass az életeden feng shuival! 1. rész

Sorozatunkkal megpróbálunk gyakorlati útmutatást adni ahhoz, hogyan érdemes felhasználni a keleti térrendezés, a feng shui évezredes tapasztalatai nyomán leszűrt alapelveket. Ezáltal remélhetően mindenki jobbíthat saját életkörülményein, hiszen a külső és belső harmónia megteremtése összhangba hozza az univerzummal.

BAMA

Az ókori tudósok szerint kezdetben a világon egyetlen elvon őserő létezett, amit a kínaiak Csi-nek neveztek (és úgy tartották, ez a szerencsét hozó sárkány lehelete).
Ez a láthatatlan energia ott kering mindenütt, ám bizonyos helyeken felhalmozódik, másutt viszont hiányzik.

A feng shui művelése során olyan helyeket kell keresni, ahol a csí összegyűlik vagy keletkezik, mivel a csí boldogságot, bőséget, gazdagságot, sikert és hosszú életet ad.

Ez a láthatatlan energia elmélkedéssel, kapcsolatok ápolásával, egészséges életvitellel és jól elrendezett térrel (feng shuival) fokozható. Az a csi, ami minden pillanatban átjárja a munkahelyet és az otthont, alapvetően meghatározhatja az egészséget, az anyagi helyzetet és a magánéletet. A mi dolgunk tehát az, hogy a szabad áramlását elősegítsük.

A feng shui művelése a rendrakással kezdődik. Akit rendetlenség vesz körül, az végső soron maga szab gátat a körülötte jelen lévő pozitív energiának, ha viszont rendet tesz, felszabadítja a test és a lélek energiáit.

Tértisztítás
Egy lakásba belépve ösztönösen ráérzünk a hely pozitív vagy negatív energiájára. A múlt eseményei ugyanis átjárják a falakat, a mennyezetet, az egész házat.

Az események nyomot hagynak a bútorokon, a levegőben, vagyis a ház aurájában. A kedvezőtlen energiákkal szemben az alábbi módszerekkel lehet védekezni:
– Takaríts ki alaposan, a lakásban hagyott használt bútorokat, berendezési tárgyakat cseréld ki, vagy újítsd fel. A kicserélt fogantyú, az új kárpit, a szín új életérzést hoz a környezetbe. A régi textíliákat mosd át, tisztítsd ki, így nemcsak a felhalmozott portól és szagoktól szabadítod meg őket, hanem a negatív energiáktól is.
gyertyával, füstölőkkel illatosítsd a lakást, hogy kialakuljon az új, egyéni illata.
– Az egyéniséged markánsan jelenítődjön meg, ezáltal kiszorul a régi, rossz energia.

Az első alapos nagytakarítás után folyamatosan rendet kell tartani, napi, heti, havi és éves takarítással.

Lomtalanítás

A kínai filozófusok szerint az emlékek, emléktárgyak gyűjtögetői nem képesek megszabadulni a múltjuktól. Ők azok, akik állandó fáradságról, gyengeségről panaszkodnak, de fogalmuk sincs róla, hogy fölöslegesen fölhalmozott tárgyaikkal épp maguk zárják ki a környezetükből az éltető energiát. Ha a múlt jó volt, visszasírják, belekapaszkodnak, nem engedik magukhoz a jelent és a jövőt. A fájdalmas emlékeket őrző tárgyak pedig eleve negatív energiát hordoznak, tehát emiatt kellene megválni tőlük.

Selejtezz te is, és már akkor megkezdődik a feltöltődésed, amikor egy-egy ilyen tárgytól megszabadulsz. De csak a magad dolgaiban selejtezz, ne dobáld ki mások személyes holmiját. Olykor a padláson és a pincében sem árt rendet rakni. Ősi kínai mondás, hogy amire három évig nem volt szükség, arra már nem is lesz soha. A padláson felgyülemlett lomok folyamatosan a fejed fölött lebegnek, nyomasztanak.

A könyveket legalább évente egyszer le kell porolni, át kell szellőztetni és válogatni. Ami nem kell, azt ajándékozd el.
Az újságok és folyóiratok gyűjtögetése többnyire hiábavaló dolog, hiszen napok alatt elavulnak. A szakirodalmat rendszeresen fel kell frissíteni, a régi nem érdemes felhalmozni.

A fényképek kiválogatása a legnehezebb. Ne tartsd meg a kellemetlen élményeket megörökítő képeket. Tudat alatt akkor is negatívan hatnak, ha elő sem veszed az albumot, amiben lapulnak.

A rég eltávozott szeretteidtől megmaradt tárgyak magukban hordozzák a múltat és összekötik a jelennel. Amennyiben pozitív érzéseket váltanak ki, tartsd meg, mert jó energiát sugároznak, jótékonyan hatnak. Ha kellemetlen, nyomasztó érzést váltanak ki, akkor ajándékozd el valaki olyannak, akire jó hatással vannak.

Ahhoz, hogy a megmaradt tárgyak a megfelelő helyre kerüljenek, érdemes tanulmányoznod a feng shui alapjait, illetve a bagua térképet, amely meghatározza, hogy az épület adott részei megfelelnek-e az adott élettér kívánalmainak. Ha komolyan fordítani akarsz az életeden, akkor a számodra kedves tárgyakat a bagua térkép szerint rendezd el, és máris tapasztalni fogod, hogy az erősödő csi meghozza a kívánt eredményt.
(folytatjuk)

Felhasznált irodalom: Horváth Mária: Feng Shui enciklopédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!