Felújítás

2017.09.01. 17:18

Felszentelték a bonyhádi gyülekezeti házat

Hargitai Éva

Megújult a Bonyhád-Hidas-Kismányoki Evangélikus Egyházközség egykori tanítólaka és iskolaépülete Bonyhádon. Az immár gyülekezeti házként szolgáló építmény szentelésére, az ünnepséghez kapcsolódó hálaadó istentiszteletet, valamint szeretetvendégséget vasárnap tartották, annak kapcsán, hogy augusztus 20-a egyben a templom szentelésének is évfordulója – erre egyébként 1800. augusztus 20-án került sor. A hétvégi ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter elnök-püspök hirdetett igét, valamint ő végezte el a szentelés szolgálatát is – tájékoztatta lapunkat Aradi András.

Az evangélikus esperes arról is beszámolt, hogy az épületet 1833-ban építették, egészen az 1970-es, 1980-as évekig működött benne iskola. Az utóbbi évtizedekben nem került sor nagyobb volumenű felújításra, éppen ezért vette be tervei közé 2012-ben a persbitérium. Az egyházközség 2014-ben kérte fel rá Hlenk Csaba építészt, hogy készítse el a műemlékvédelem alatt álló épület rekonstrukciójának terveit.

A felújítási munkálatok 2016-ban kezdődtek el és idén májusban fejeződtek be

Az országos evangélikus egyház 2016-ban 17,57 millió forintot adott az épület renoválására, az emberi erőforrások minisztériumának pályázatán pedig 12,8 millió forintot nyert az egyházközség, amely önerőből tette hozzá a munkák teljes, 67 millió forintos költségéhez a fennmaradó részt.

Címkék#bonyhád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!