Labdarúgás

2024.06.24. 06:40

A Garay téren is kiszurkolták a magyar válogatott Európa-bajnoki sikerét (galéria)

Felrobbant vasárnap késő este a szekszárdi Garay tér Csoboth Kevin találatánál. A magyar válogatott az Újpest FC támadójának góljával legyőzte Skóciát, életben tartva továbbjutási esélyeit az Európa-bajnokságon.

Berg Sándor

Egy órával a magyar válogatott Skócia elleni csoportmérkőzésének kezdő sípszava előtt már megtelt a Szekszárd központjában felállított szurkolói terasz. Akik biztosra akartak menni, már órákkal a találkozó kezdése előtt elfoglalták a legjobb asztalokat, míg a leleményes fiatalok a Garay tér különböző pontjairól hordták a kivetítő elé az ülőalkalmatosságokat, de volt két fiatal, akik a közeli buszmegállóból hozták el a padot.

Ismét „telt házat” vonzott Szekszárdon a magyar válogatott Eb-meccse
Ismét „telt házat” vonzott Szekszárdon a magyar válogatott Eb-meccse
Fotó: Kiss Albert

Habár a nap már nyugovóra tért, jól fogyott a sör, az üdítő, a sós perec és a szotyola, hiszen mégiscsak egy focimeccsről volt szó. A több, mint száz szurkoló együtt élt a játékkal, a hetedik percben Willi Orbán mentésénél szisszentek fel először, majd Bolla Bendegúz távoli lövését nyugtázták egy tapssal. Izgalomból nem volt hiány, sokáig a skótok irányították a játékot, huszonöt perc alatt mindössze 44 passzt jegyeztek fel a mieink, a játékvezető ítéletei pedig komoly felzúdulást váltottak ki a drukkerek körében.

„Ha ez ezer kilométerről is látszik, hogy sárga volt, akkor a helyszínen hogyhogy nem?!” – kérte számon egy úriember az argentin sípmestert.

Kellemes nyári este ellenére azonban megfagyott a levegő a mérkőzés 68. percében, egy emberként kapott a fejéhez mindenki Varga Barnabás szörnyű sérülésénél. Néma csendben figyelték, mi történik a stuttgarti stadion gyepén, szinte hallani lehetett a sötétedéssel a rejtekhelyükből előmerészkedő szúnyogok zümmögését. A Pakssal és a Ferencvárossal NB I-es gólkirályi címet szerző csatárt nemcsak az MHP Aréna lelátóin sokkos állapotba került skót és magyar, de a Garay téri szurkolók is vastapssal biztatták – a csatár arccsonttörést szenvedett.

A rendes játékidő utolsó negyedórájára megélénkült a mérkőzés és ezzel együtt Szekszárd központja is, de Szoboszlai Dominik pontatlan beadásánál, Nagy Zsolt fejesénél és a csereként beállt Csoboth Kevin kapufájánál is csak a bosszankodás maradt. „Ezt nem hiszem el!” – kiáltotta az éterbe egy tizenéves fiú a térkőre lerogyva és tenyerével azt csapkodva. 

Felrobbant a városközpont a magyar válogatott győztes góljánál
Felrobbant a városközpont a magyar válogatott győztes góljánál
Fotó: Kiss Albert

A 100. percben viszont már önkívületi állapotban, két barátjával egymás nyakában ünnepelhette az Újpest-támadó gólját, ami nemcsak a válogatott nyolc mérkőzésből álló nyeretlenségi sorozatát szakította meg az Európa-bajnokságon (legutóbb 2016-ban Ausztriát győzte le a csapat 2–0), de életben tartotta a mieink csoportból való továbbjutási esélyeit.

Jöhet a hungarikum: a számolgatás

Németország és Svájc mögött a harmadik helyen zárta a magyar labdarúgó-válogatott az A-csoportot, amivel jelenleg harmadik a harmadik helyezettek rangsorában. A többi öt csoportban viszont még rendeznek egy fordulót, így most pár napig szurkolókká változnak át Szoboszlai Dominikék is. Ahhoz, hogy harmadik helyezettek rangsorában a legjobb négy között végezzen Marco Rossi együttese, a következő három feltételből kettőnek teljesülnie kell: 

  • a B-jelű négyesben Spanyolországnak és Olaszországnak nem szabad kikapnia (előbbi Albániával, utóbbi Horvátországgal találkozik ma 21 órától),
  • a C-csoportban Angliának le kell győznie a szlovéneket (kedd, 21 óra)
  • Csehország a törökök, Georgia a portugálok ellen nem nyerhet az F-jelű kvartettben (mindkét találkozót szerda 21 órakor játsszák)

Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló
Skócia–Magyarország 0–1 (0–0)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában