Világbajnokság, E-csoport

2022.11.23. 19:06

Hétig jutottak Costa Rica ellen a rekordokat döntő spanyolok

A spanyol válogatott szenzációs formában futballozva kiütötte Costa Ricát a katari világbajnokság E-csoportjának második meccsén.

R. G.

Gavi a spanyol válogatott történetének legfiatalabb vb-gólszerzője lett

Fotó: AFP

Nem vicceltek a spanyolok, a papírformának megfelelően könnyedén győzték le Costa Ricát a katari tornán. Luis Enrique csapata a tulajdonképpen húsz perc alatt döntötte el bemutatkozó mérkőzését. Dani Olmo a 11. percben törte meg a Costa Rica-iak ellenállását, aztán jött Marco Asensio, majd Ferran Torres, s a 31. percben már 3–0 állt az eredményjelzőn. A fordulás után Torres gyorsab belőtte a negyediket, majd Gavi volt eredményes. A középpályás 18 évével és 110 napjával minden idők legfiatalabb spanyol világbajnoki gólszerzőjévé lépett elő. 

A 64. percben csereként pályára küldött Alejandro Baldé pedig a maga 18 évével és 36 napjával a spanyol válogatott legfiatalabb vb-szereplője lett. Cesc Fabregas 19 évvel és 41 nappal tartotta eddig a rekordot. A spanyolok ötnél sem fékeztek, a csereként beállt Carlos Soler és Alvaro Morata is betalált Keylor Navas kapujába. Előbbi gólja rekordbeállítás volt, utóbbi találatával pedig új csúcsot állítottak fel a spanyolok, akik először jutottak hétig világbajnokságon.

A szerény képességű közép-amerikaiaknak nemcsak kapura lövésük, de kapura lövési kísérletük sem volt. A labdabirtoklás végül 82 százalékon állt meg spanyol oldalon, a hispánok 1056 (!) passzával szemben az ellenfél csupán 231-et tudott felmutatni. Erődemonstrációnak mindenképpen jó volt a spanyolok sikere, ugyanakkor nem kell nagy bátorság, hogy kijelentsük: a németek és a japánok ellen ennél jóval nehezebb dolguk lesz. 

E-csoport, 1. forduló
Spanyolország–Costa Rica 7–0 (3–0)
Doha, Al Thumama Stadion. Vezette: M. Mohamed (emírségekbeli)
Spanyolország: U. Simon – Azpilicueta, Rodri, Laporte, J. Alba (Baldé, 64.) – Gavi, Busquets (Koke, 64.), Pedri (Soler, 57.) – F. Torres (Morata, 57.), Asensio (N. Williams, 69., D. Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique
Costa Rica: Navas – Martinez (Watson, a szünetben), Duarte, Calvo, Oviedo (Matarrita, 82.) – Fulger Spence, Borges (Aguilera, 72.), Tejada, Bennette (B. Ruiz, 61.) – J. Campbell, Contreras (Zamora, 61.). Szövetségi kapitány: Luis Suarez
Gólszerzők: F. Torres (31., 54., az elsőt 11-esből), D. Olmo (11.), Asensio (21.), Gavi (74.), Soler (90.), Morata (92.). 

STATISZTIKA
Labdabirtoklás: 82%, illetve 18%
Kapura lövés: 17, illetve 0
Kaput eltaláló lövés: 7, illetve 0
Szöglet: 5, illetve 0
Passzok száma: 1056, illetve 231
Sikeres passz: 994, illetve 166
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!