Világbajnokság, F-csoport

2022.11.23. 12:58

Örülhet Marokkó és Horvátország, hogy ezért a meccsért is jár egy pont

Felejthető mérkőzésen játszott gól nélküli döntetlent Marokkóval az előző világbajnokságon döntős horvát válogatott az F-csoport nyitómérkőzésén.

B. S.

Luca Modric (jobbra) inkább a marokkói támadásokat „rombolta”, mintsem a horvátokét építette volna

Fotó: AFP

Eddig kétszer kezdett győzelemmel világbajnokságot Horvátország, 1998-ban az elődöntőig, négy éve egészen a fináléig menetelt. Déli szomszédjaink mégsem estek neki ellenfelüknek, tudva azt, hogy a marokkóiak labdaszerzés után a két szárnyvédő, Asraf Hakimi (Paris SG) és Nusszair Mazraui (Bayern München), valamint a Chelsea sztárja, Hakim Zijes villámgyorsan lekontrázhatták volna őket.

A tapogatózó játék közepette Ivan Perisic a 17. percben gondolta úgy, hogy teszteli az ellenfél kapuját, de távoli lövése néhány centivel kerülte el a kaput. Az első félidőről mindent elmond, hogy hiába volt a horvátoknál többet a labda, úgy telt el negyvenöt perc, hogy nem volt védeni valója a kapusoknak, s a 2018-ban Aranylabdát nyerő Modric a játékszervezés helyett ezúttal annak megakadályozásában játszott fontos szerepet. Az első játékrész legnagyobb helyzetére a 45. percig kellett várni, amikor a Real Madrid sztárjának beadására jó ütemben érkezett Nikola Vlasic, de perdítésénél négy méterről Bono nagy bravúrral, lábbal mentett.

Az első marokkói helyzetre – már a sérülés miatt kényszerűségből lecserélt Mazraui nélkül – hatvanöt percet kellett várni, ekkor Hakimi kellemetlen, szitáló bombát küldött kapura, Dominik Livakovic pedig a biztonság kedvéért inkább csak öklözte az Utazás (arabul Al Rihla) névre keresztelt játékszert. Passzolgattak a horvátok az ellenfél térfélén, de kevés futással és bemozgó játékos nélkül statikus volt a játékuk, az Atlasz oroszlánjai pedig egy labdaszerzés után jelezték, milyen taktikával készültek a vb-döntős ellen. A helyezetek alapján egyik csapat sem érdemelte meg a győzelmet, Horvátország 2006 után játszott ismét gól nélküli döntetlent a világbajnokságon.

F-csoport, 1. forduló
Marokkó–Horvátország 0–0
al-Bajt Stadion. Vezette: R. Fernando (argentin)
MAROKKÓ Bono – Hakimi, Szaissz, Agerd, Mazraui (Attiat-Allal, 60.) – Unahi (Szabiri, 81.), Amrabat – Zijes, Amallah, Bufal (Ez Abde, 65.) – En-Nesziri (Hamdallah, 81.). Szövetségi kapitány: Valid Regragi
HORVÁTORSZÁG Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic (Majer, 79.) – Vlasic (Pasalic, a szünetben), Kramaric (Livaja, 71.), Perisic (Orsic, 89.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Statisztika

35

Labdabirtoklás

65

7

Kapura lövések

7

2

Kaput eltalált lövések

2

0

Szögletek

5

356

Összes passz

670

296

Sikeres passz

601

 

Címkék#katari vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!