Világbajnokság, B-csoport

2022.11.29. 17:01

Walestől csoda kellene, az irániaknak már egy pont is elég a nyolcaddöntőhöz

Az angolok a walesiekkel, az irániak az amerikaiakkal meccselnek kedd este a katari világbajnokságon. Még mind a négy válogatott továbbjuthat.

TEOL

Az irániak egyszer már ünnepelhettek, ma este az amerikaiak ellen is szeretnének

Fotó: AFP

B-csoport, 3. forduló. Egyesült Államok–Irán, kedd, 20 óra (tv: Duna World)

A két ország viszonya miatt is pikáns meccsnek ígérkezik az esti Egyesült Államok–Irán találkozó a katari világbajnokságon. Meg azért is, mert még mindkét csapatnak van esélye arra, hogy bejusson a legjobb tizenhat közé. Ez a vb-n hatodszor szereplő irániaknak még soha sem sikerült, az amerikaiak már ötször is ott voltak az egyenes kieséses szakaszban, sőt 2002-ben egészen a negyeddöntőig jutottak, ahol a későbbi ezüstérmes németektől kaptak ki 1–0-ra. Az 1998-as vébén egy csoportban szerepelt a két válogatott, s az Ali Daei, Mehdi Mahdavikia és Karim Bagheri fémjelezte irániak 2–1-re győztek. Az amerikaiaknál olyan nagy nevek fociztak, mint Brian McBride, Cobi Jones, Alexi Lalas vagy Claudio Reyna. Az akkori vereségért utóbbi fia, Giovanni is revansot vehet, a Borussia Dortmund 20 éves futballistája is tagja ugyanis az amerikai keretnek. Egy szó, mint száz, az amerikaiaknak csak a győzelem ér továbbjutást, minden más eredmény az irániaknak kedvez. 

B-csoport, 3. forduló. Anglia–Wales, kedd, 20 óra (tv: M4 Sport)

Egyszerű a képlet angol szempontból: ha nem kapnak ki négy góllal Walestől, akkor bejutnak a nyolcaddöntőbe. Ha pontot szereznek, jó eséllyel csoportelsők lesznek, a győzelemmel pedig biztosan. A nagy kérdés azonban nem ez, hanem az, hogy Gareth Southgate változtat-e az eddig bevált kezdőcsapaton, márpedig sokan támadják emiatt a szakembert, mások mellett Wayne Rooney vagy Joe Cole is. A walesieknek vérszegény volt a támadójátékuk az eddigi két meccsen, így aligha fognak négyet lőni Angliának, de egy egygólos győzelem is jó lehet nekik, feltéve ha a másik találkozón nem bírnak egymással a felek. Nagyon régre nyúlik vissza a két nemzet közös múltja, a legutóbbi hat találkozójukat kivétel nélkül az angolok nyerték meg. Legutóbb 2020 októberében találkoztak, és a Wembley Stadionban 3–0-ra győztek a hazaiak. 

A B-csoport állása a 3. forduló előtt
1. Anglia 4 pont (6–2)
2. Irán 3 pont (4–6)
3. Egyesült Államok 2 pont (1–1)
4. Wales 1 pont (1–3)

A korábbi mérkőzésekről írt beszámolóinkat itt olvashatja

Anglia–Irán (6–2) – KATTINTSON IDE!

Egyesült Államok–Wales (1–1) – KATTINTSON IDE!

Irán–Wales (2–0) – KATTINTSON IDE!

Anglia–Egyesült Államok (0–0) – KATTINTSON IDE!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!