Világbajnokság, negyeddöntő

2022.12.10. 17:00

A statisztika azt mutatja, az angol–francia lesz a csúcsmeccs a nyolc között

Utolsóként a címvédő francia vagy a tavalyi Európa-bajnokságon döntőt játszó angol válogatott jut elődöntőbe a katari világbajnokságon.

B. S.

Kyle Walker (jobbra) állíthatja meg Kylian Mbappét

Fotó: AFP

Negyeddöntő: Anglia–Franciaország, 20 óra, tv: M4 Sport

A góllövőlistát a nyolcaddöntők után a 23 éves francia klasszis, Kylian Mbappé vezeti, aki 5 gólnál jár Katarban. Három találatot kilencen szereztek, köztük Olivier Giroud, Marcus Rashford és Bukayo Saka. A gólpasszok terén az angol válogatott csapatkapitánya, Harry Kane és a portugálok irányítózsenije, Bruno Fernandes áll az élen hárommal. A kanadai pontok tekintetében (gólok és gólpasszok) szintén kiemelkedik a mezőnyből Mbappé, akinek öt gólja mellett már két asszisztja is van. A 90 percre vetített statisztikáknál angol fölényt láthatunk: a gólok tekintetében Marcus Rashford (2,01) a gólpasszoknál Phil Foden (1,03) vezet.

Habár úgy tűnik, a franciák játéka a Paris SG támadójától függ, Gareth Southgate sajtótájékoztatón leszögezte, a címvédő keret nem csak belőle áll.

„Persze ő világklasszis játékos és emlékezetes pillanatai voltak már itt, valamint a korábbi nagy tornákon is, de nem szabad megfeledkeznünk Griezmannról, Giroud-ról, illetve a tehetséges, fiatal középpályásaikról sem – jelentette ki az angolok szövetségi kapitánya. – Ez a lehető legnagyobb kihívás, ami várhat ránk. Ők a címvédők, fantasztikusan tehetséges játékosok egyénileg, és csapatként is. Nagyon nehéz ellenük játszani és gólokat szerezni” – dicsérte ellenfelét Southgate.

Az angol siker kulcsa mégis az lehet, ha sikerült megállítaniuk Mbappét. A korábbi válogatott védő, Gary Neville szerint erre alkalmas lehet Kyle Walker. Mint mondta, fizikálisan, tempóban és tapasztalatban nem tud még egy olyan embert elképzelni, aki jobban megfelelne erre a feladatra. Nemcsak ez a külön párharcot lehetne kiragadni az összecsapásból, hanem Jude Bellingham és Aurelien Tchouameni kettősét is. A két fiatal tehetség közül a Dortmund angol középpályása már Irán ellen letette névjegyét, s mind a négy mérkőzésen ámulatba ejtette a szimpatizánsokat, míg a Real Madrid új francia csillaga gyorsan eloszlatta N'Golo Kante hiánya miatti félelmeket.

A csapatok összesen 31 tétmérkőzést vívtak (17 angol és 9 francia siker), de világbajnokságon csak kétszer találkoztak. Először 1966-ban, amikor a házigazda angolok 2–0-ra nyertek a Wembley Stadionban, másodszor az 1982-es spanyolországi tornán, ahol szintén a szigetországiak nyertek 2–1-re.

Negyeddöntő
Anglia–Franciaország
al-Hor, al-Bajt Stadion. Vezeti: Wilton Sampaio (brazil)
Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Henderson, Rice, Bellingham – Foden, Kane, Saka
Franciaország: Lloris – Kounde, Varane, Upamecano, Th. Hernandez – Rabiot, Tchouameni, O. Dembele – Griezmann, Mbappe, Giroud

 

Címkék#katari vb

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!