Világbajnokság, F-csoport

2022.12.01. 18:07

Belgium kiesett, pedig Lukaku egymaga megnyerhette volna a meccset

A horvát válogatott 0–0-s döntetlent játszott a belgákkal, s ez elég volt Luka Modricéknak, hogy bejussanak a legjobb 16 közé a katari világbajnokságon.

TEOL

Romelu Lukaku nem hitte el, ami történt – a belga válogatott utazhat haza a tornáról

Fotó: AFP

Ahhoz képest, hogy a belgáknak csak a győzelem volt jó, inkább a horvátok csípkedték magukat a meccs elején. Már az első percben gólt lőhettek volna, de Luka Modric lekészítését Ivan Perisic mellé lőtte. Aztán Marcelo Brozovic passzolt Andrej Kramaric elé, de a csatár addig vár, amíg lelopták a lábáról a labdát. Aztán jött két belga lehetőség, előbb Kevin De Bruyne passzolt Yannick Carrascóhoz, de a szélső nem kapura lőtt, hanem visszafelé passzolt, majd ugyanő Dries Mertenst játszotta meg, de ez a kísérlet meg fölé ment. A 16. percben büntetőt ítélt a játékvezető a horvátoknak, de hiába készült elvégezni Modric a 11-est, rövid videózás után Anthony Taylor visszavonta az ítéletet. A két tizenhatos között lüktető volt a játék, de a kaput egyszer sem találták el a felek, pedig a legutóbbi vb ezüstérmese és bronzérmese játszott. A hajrában aztán a belgák hagyták ki a félidő legnagyobb helyzetét: Leander Dendoncker beadásába Mertens ér bele rosszul az ötösnél, így odalett a nagy lehetőség. Úgy ért véget az első félidő, hogy a kapu felületét egyetlen lövés sem találta el. 

A másodikban azonban már akadtak izgalmak, nem is kevés. A csereként beküldött Romelu Lukaku alaposan felkavarta az állóvizet, sorra jöttek a nagyobbnál nagyobb belga helyzetek, de az Inter támadója mindegyiket kihagyta. A 62. percben egy szép belga akció után Josip Juranovicról került a labda Lukaku elé, aki a bal kapufát lőtte szét! A 91. percben pedig csak az üres kapuba kellett volna Lukakunak belőnie a labdát, de hiába jött remek centerezés Thorgan Hazardtól, a csatár addig vacakolt, amíg a horvát kapus, Dominik Livakovic vissza nem ért és megfogta a labdát. Ez a jelenet tökéletes tükörképe volt a belgák világbajnokságának. A 2018-as bronzérmesnek semmi sem jött össze, így a mindössze egy rúgott góllal kiestek a katari tornáról. A horvátok pedig továbbmentek, de csak másodikként, mert a csoport első helyét Marokkó szerezte meg!

F-csoport, a 3. fordulóban
Horvátország–Belgium 0–0
Al-Rajjan, Ahmad Bin Ali Stadion, 43.984 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
Horvátország: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric, Brozovic, Kovacic (Majer, 92.) – Kramaric (Pasalic, 64.), Livaja (Petkovic, 64.), Perisic. Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic
Belgium: Courtois – Dendoncker (Tielemans, 73.), Alderweireld, Vertonghen – Meunier (E. Hazard, 86.), Witsel, De Bruyne, Castagne – Trossard (Th. Hazard, 58.), Mertens (Lukaku, a szünetben), Carrasco (Doku, 73.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez. 

Statisztika

48

Labdabirtoklás (százalékban)

52

11

Kapura lövések

15

4

Kaput eltalált lövések

4

2

Szögletek

4

589

Összes passz

624

519

Sikeres passz

557

A csoport végeredménye

1.

Marokkó

3

2

1

0

4–1

7

2.

Horvátország

3

1

2

0

4–1

5

3.

Belgium

3

1

1

1

1–2

4

4.

Kanada

3

0

0

3

2–7

0

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!