Világbajnokság, Katar

2022.12.18. 19:00

Elképesztő izgalmak után Argentína nyerte meg a világbajnokságot!

Argentína tizenegyesekkel legyőzte a címvédő franciákat a katari világbajnokság vasárnapi döntőjében, s 1978 és 1986 után harmadszor ült fel a trónra.

TEOL

Fotó: AFP

Messi felért a csúcsra. Az arentin válogatott klasszisa mindent megnyert pályafutása során, csak a világbajnoki cím hiányzott neki párját ritkító éremkollekciójából. Ezért jött Katarba, s bár a nyitómeccsen meghökkentették a világot a szaúdiaktól elszenvedett 2–1-es vereségükkel, a folytatásban alaposan feljavultak, s teljesen jogosan jutottak be a döntőbe.

Ott pedig nagyon sokáig esélyt sem adtak a címvédő franciáknak, akik nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak. Egészen a 80. percig simán vezettek 2–0-ra az argentinok, de a franciák a poraikból feltámadtak, és Kylian Mbappé két góljával kiegyenlítettek. A hosszabbításban sokáig nem esett gól, de aztán jött Messi, aki a 110. percben újra vezetést szerzett Argentínának. Itt sem volt azonban vége, mert jött egy francia tizenegyes, amit Mbappé bevágott, így jöhettek a tizenegyesek. 

A büntetőrúgásokat Mbappé kezdte, majd Messi értékesítette az övét. A második körben jött Emiliano Martínez, aki kifogta Kingsley Coman lövését, aztán Paulo Dybala simán begurította az övét. Amikor Aurélien Tchouaméni a jobb kapufa mellé lőtte a labdát, komoly lélektani előnybe kerültek az argentinok, s Leandro Paredes ezt ki is használta. Kolo Muani még versenyben tartotta a franciákat, de aztán Gonzalo Montiel értékesítette az övét, így Argentína megnyerte a döntőt és harmadszor is felülhetett a futballvilág trónjára. 

Világbajnokság, döntő
Argentína–Franciaország 3–3 (2–0, 2–2, 3–3)
Tizenegyesekkel: 4–2. 
Loszaíl, 88.966 néző. Vezette: Marciniak (lengyel). 
ARGENTÍNA: Emiliano Martínez – Molina (Montiel, 90.+9.), Romero, Otamendi, Tagliafico (Dybala, 121.) – Di María (Acuna, 64.), De Paul (Paredes, 102.), Enzo Fernández, Mac Allister (Pezzella, 116.) – Messi, Julián Álvarez (L. Martínez, 102.). 
FRANCIAORSZÁG: Lloris – Koundé (Disasi, 120.), Varane (Konaté, 113.), Upamecano, Théo Hernandez (Camavinga, 71.) – Griezmann (Coman, 71.), Tchouaméni, Rabiot (Fofana, 96.)– O. Dembélé (Kolo Muani, 41.), Giroud (M. Thuram, 41.), K. Mbappé. 
Gól: Messi (23., 11-esből, 110.), Di María (36.), illetve Mbappé (80., 81., 117., az elsőt és az utolsót 11-esből). 

KÜLÖNDÍJASOK
A torna legjobb fiatal játékosa: Enzo Fernandez (Argentína). A torna legjobb kapusa: Emiliano Martínez (Argentína). A torna gólkirálya: Kylian Mbappé (Franciaország) 8 góllal. A torna legjobb játékosa: Lionel Messi (Argentína). 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!