Világbajnokság, Katar

2022.12.20. 08:30

Negyvenkétmillió dollárral gazdagodtak a vb-győztes argentinok

A katari labdarúgó-világbajnokságon győztes argentin válogatott 42 millió dollárt is nyert a legrangosabb futballtrófea mellett.

TEOL

Argentína felülhetett a futballvilág trónjára

Fotó: AFP

A The Athletic kimutatása szerint a torna összdíjazása 440 millió dollár volt, a csoportkör után búcsúzott csapatok 9 millióval gazdagodtak.

A nyolcaddöntős válogatottak 13 millió, a nyolc között elvérző együttesek pedig 17 millió dollárral vigasztalódhattak. Az elődöntő vesztesei közül a végül negyedik Marokkó 25 millió, a bronzérmes Horvátország pedig 27 millió dollárt kapott.

A drámai finálét elbukó franciák 30 millió dollárral térhetnek haza, négy évvel ezelőtt világbajnokként 38 millió dollárt tehettek zsebre.

Azt nem lehet tudni, hogy az argentinok pontosan milyen arányban osztoznak a pénzdíjon, négy évvel ezelőtt a francia játékosok között a teljes jutalom 30 százalékát osztották szét, ez fejenként több mint 350 ezer dollárt jelentett.

A világbajnokságok történetében először 1982-ben osztottak pénzdíjat is, akkor a győzelemért járó jutalom 2.2 millió dollár volt.

Mint arról beszámoltunk, a vb-döntőben Argentína 3–3 után tizenegyesekkel győzte le a címvédő Franciaországot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!