Ország-világ

2006.04.24. 19:17

Halaszthatatlan az áfaemelés

A kedvezményes áfakulcs mielőbbi felemelésével kell pótolni a költségvetésből hiányzó források egy részét - hangoztatják gazdasági szakemberek. Egy átlagos négyfős család havi kiadása másfél százalékkal nőne.

Dutka Noémi - Tóth Marcella

Azonnali megszorító intézkedéseket sürgetnek a gazdasági szakemberek a költségvetés rendbe tétele érdekében. A megkérdezett elemzők elkerülhetetlennek tartják, hogy a jelenleg 15 százalékos áfakulcs azonnali döntéssel 20 százalékra emelkedjen. Ez ugyanis az egyetlen eszköz, amellyel gyors és biztos többletforráshoz lehet jutni.
Palócz Éva, a Kopint-Datorg kutató intézet vezérigazgató-helyettese szerint óriási szüksége van a költségvetésnek plusz bevételekre. Megközelítően 150 milliárd forintot hozhatna az államkasszának, ha már júliustól felemelnék a kedvezményes áfakulcsot. Jelenleg a 15 százalékkal adóznak az alapvető élelmiszerek – a kenyér, a tej, a cukor, a liszt, a zöldségfélék – mellett egyebek között a gáz- és vízszolgáltatás, a személyszállítás, a kulturális szolgáltatások, illetve a múzeumi belépők. A szakértő számításai szerint minden egyes kedvezményes áfakulcsú termék és szolgáltatás ára automatikusan 4,3 százalékkal emelkedne, ha 20 százalékos adó terhelné. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az is előfordulhat, hogy egyes termékek az áfaemelés ellenére nem drágulnának, mivel az árat egyéb piaci tényezők – például az aktuális kereslet és a verseny – is befolyásolják.
A legszegényebbeknél mindenképpen ellentételezni kell a kedvezményes áfakulcs felemeléséből eredő többletterheket – hangsúlyozta Palócz Éva. A gáznál egyfajta megoldás lehet, ha a legalacsonyabb fogyasztásnál – 1500 köbméterig – a kompenzáció emelésével a jelenlegi szinten tartanák az árat, miközben a másik két sávban, 1500-3000 köbméter között, valamint 3000 köbméter fölött 4,3 százalékkal emelkedne az ár. Célszerű lenne a legalacsonyabb nyugdíjakat is megemelni. Az idős korúak fogyasztásában ugyanis jóval nagyobb arányt tesznek ki a kedvezményes áfakulcsú termékek, szolgáltatások.
Csaba László közgazdász szerint is meg kell hozni népszerűtlen döntéseket, így az áfa- és a jövedéki adó felemelését a költségvetés rendbetételéhez. Barcza György, az ING Bank elemzője úgy véli, egy átlagos négyfős háztartás havi összes kiadását másfél százalékkal emelné meg a kedvezményes áfakulcs növelése. A gazdasági szakértők szerint elhibázott lépés volt, hogy a költségvetési kiadások lefaragása nélkül csökkentette az év elején a kormány 20 százalékra a 25 százalékos normál áfakulcsot. Veres János pénzügyminiszter egy március végi egri konferencián elmondta, a hiány csökkentése érdekében még a nyáron el kell fogadni az állami és az önkormányzati igazgatás, az oktatás és az egészségügy strukturális reformjához szükséges törvényeket.
„Tragédia lenne, ha a kedvezményes 15 százalékos áfa kulcsot 20 százalékra emelnék, mindent el fogunk követni, hogy ez ne történjen meg” – mondta el lapunknak Piros László, az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) főtitkára. Az utóbbi három évben csökkent a hazai élelmiszerfeldolgozók piaci részesedése, ez az áfakulcs növelésével tovább folytatódna. A hazai 15 százalékos kedvezményes áfakulcs is magasabb a legtöbb uniós országénál. A lépés igen hátrányosan érintené a háztartások többségét, mivel az élelmiszerforgalom nagyobb hányada a 15 százalékos áfakulcs alá esik. Amennyiben 20 százalékra emelnék a kedvezményes áfa kulcsot, az három százalékkal emelné az inflációt és 4,5 százalékkal növelné az élelmiszerárakat.
Az EU statisztikai hivatala tegnap tette közzé a tagországok tavalyi államháztartási hiányadatait. Az uniós országok között Magyarországon volt a legmagasabb a deficit, amely a GDP (bruttó hazai termék) 6,1 százalékát tette ki a megelőző évi 5,4 százalék után. Az EU 25 tagjának hiánya az összes GDP 2,3 százalékát tette ki. A három százalékos küszöbértéket Németország a negyedik éve, Olaszország pedig a harmadik éve lépte túl. Franciaország, háromévi szabályszegés után, kissé elmaradt a 3 százaléktól. Csehországban 2,6, Lengyelországban 2,5, Szlovákiában pedig 2,9 százalék volt a GDP-arányos hiány. 

Lehetséges megszorítások

Bevételnövelés Minimálbér megadóztatása Jövedéki adó emelése Kamat- és osztalékadó bevezetése TB-járulékot fizetők körének kiterjesztése Beruházási- és egyéb adókedvezményeket élvező vállalati kör szűkítése Kiadáscsökkentés Államigazgatás működési költségeinek csökkentése Közszférában dolgozók bérének befagyasztása Szociális kiadások csökkentése Központ állami nagyberuházások visszafogása

Bevételnövelés

Minimálbér megadóztatása

Jövedéki adó emelése

Kamat- és osztalékadó bevezetése

TB-járulékot fizetők körének kiterjesztése

Beruházási- és egyéb adókedvezményeket élvező vállalati kör szűkítése

Kiadáscsökkentés

Államigazgatás működési költségeinek csökkentése

Közszférában dolgozók bérének befagyasztása

Szociális kiadások csökkentése

Központ állami nagyberuházások visszafogása

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában