Gasztronómia

2010.09.09. 00:00

Aszalás – érdemes nekilátni

Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha veszünk egy jó minőségű aszalógépet, és az idénygyümölcsöket, zöldségeket házilag aszaljuk benne.

Mindmegette.hu

Miért jó az aszalás?

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Ilyen tálcák vannak az aszalógépben
[/caption]

Mit és hogyan aszaljunk?

Jól aszalható gyümölcsök: alma, körte, kajszi, sárgabarack, szilva, meggy, füge
Zöldségek: paradicsom, gomba, paprika, fehérrépa, sárgarépa, hagyma, tök
Zöldfűszerek: petrezselyem, zeller, kapor, lestyán, citromfű, bazsalikom
Húsok: marhahúst, sertéshúst is lehet aszalni, sőt vannak, akik fehér húsokat és rákféléket vagy akár tonhalat is szárítanak


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!