Gasztronómia

2010.10.03. 00:00

Különleges őszi ajándék: piros dió

A magyar konyha leggyakrabban használt csonthéjas gyümölcse minden bizonnyal a dió. Ilyenkor ősz elején a zöld burok alatt már szépen erezett, kifejlett csonthéjat növesztett termés belsejében rejlő értékes, friss dió pedig igazán különleges csemege minden diótermő vidéken.

Mindmegette.hu

A piros dió

A még magas víztartalmú dió nagyszerű ízei csak rövid ideig élvezhetők, a csonthéjat könnyedén feltörve a dióbelet borító vékony hártya könnyedén eltávolítható, a tört fehér színű, ropogós, mással össze nem hasonlító finomságot pedig tényleg azonnal a legjobb elfogyasztani.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Sütőtökös lepénykék diómorzsával
[/caption]
 
A száradás során a gyümölcs víztartalma jelentősen csökken, a zöld burkát vesztett, száraz dió halványbarna hártyája már nem különül el a gyümölcstől. Aprítva, darálva egyaránt nagyszerű aprósüteményekhez, a karácsonyi bejglihez, de számos krémhez, fagylalthoz, sőt főételekhez, előételekhez is remek. Az elterjedt halványbarna mellett azonban ritkán előfordul, hogy a dióbél szinte bordóba hajló piros árnyalattal rendelkezik.

Szelíd dió 

Ez a különleges szín recesszíven öröklődik, ezért ezt a termést adó diófát nem egyszerű szaporítani. A piros dió íze a halványbarna példányokhoz képest szelídebb, talán az olajtartalma is csekélyebb valamelyest, de nagyon zamatos és igazán látványos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!