2010.10.28. 00:00
Sütőtököt mindenkinek!
Messziről virítanak a narancssárga színben pompázó, különféle formájú és nagyságú sütőtökök a zöldséges standokon. Kisebb rokonai dekorációs kellékként, a nagyobb példányok azonban kiváló konyhai alapanyagként szolgálhatnak.
Mire figyeljünk a sütőtök vásárlásakor
A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.
Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A legjobb ízű sütőtök Nagydobos és környékén terem, ahol minden évben dínomdánommal egybekötött sütőtökünnepet is tartanak.
[caption id="" align="aligncenter" width="380"] Sütőtökkrémleves elegánsan tálalva
[/caption]
A konyhában
Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes.
A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.
Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.
A sütőtök kimondottan ízletes, sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval; édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel.