Gasztronómia

2010.10.02. 00:00

Vanília, az örök kedvenc

Az édesszájúak első számú favoritja vanília. Az apró pettyekkel tarkított madártejhez vagy egy jó gombóc fagylalthoz semmi másra nincs szükség, csak az orchideacsalád egyetlen olyan tagjára, ami ehető terméssel bír: a vaníliára.

Mindmegette.hu

Hogyan is „készül” a vanília?

A beporzástól számított 9 hónap után fejlődik ki teljesen a bab. Amikor leszedik, zöld és semmi illata sincs. A babot a leszedését követően leforrázzák, majd hónapokig szárítják gyapjúval bélelt hordókban, mire megfeketedik, és az eredeti súlyának csupán egynegyedét teszi ki. Ekkor már megjelenik jellegzetes aromája is.

[caption id="" align="aligncenter" width="380"] A vaníliás kiflit is tároljuk zárt dobozban, hogy megtarthassa aromáját
[/caption]

Aroma helyett igazi vaníliát!

1874-ben állítottak elő először szintetikus vanilint, amivel a világ vaníliaigényének közel 90%-át elégítik ki. A vanilin persze csak silány másolata a vaníliának, nem mellesleg csupán az egyik komponens a vanília nagyjából 171 aromaanyaga közül, így a vanilinnel közel sem kapunk olyan ízű és illatú ételt, mintha valódi vaníliát használnánk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!