Gazdaság

2007.10.29. 14:14

Lehalásznak: kis haszon a nagy tavon

Megyénkben is megkezdődött a halastavak szürete, a lehalászás. A közel 1600 hektárnyi halastó zöme családi vállalkozásban van.

Mauthner Ilona

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Embert próbáló munka (Fotó: Gottvald Károly)
[/caption]Tolna megyében Aparhant, Bonyhád, Váralja, Varsád, Szakadát és Őcsény környékén van a legtöbb halastó. A családi vállalkozásban gazdálkodók általában csak néhány hektáros területtel rendelkeznek, így a munka több, mint a haszon.

A megye egyik legnagyobb halastava – nyolcvanhat hektár –, a bonyhádi Pannónia Mg. Zrt tulajdonában van. Szombaton reggel, a széptölgyesi tónál Bertalan Barna ágazatvezető irányításával már harmadik napja folyt a lehalászás. Az embert próbáló munka reggel 7-től délután 3-ig tart.

– A halakat negyven dekásan helyeztük a tóba, és mostanra átlagosan két kilósra nőttek - mondta az ágazatvezető. – Abban bízunk, az idén is lesz nyereségünk a tavakon, noha az időjárás nem volt kedvező – tette hozzá.

Az itt nevelt halnak az egyik legnagyobb felvásárlója Czikk László, aki szerint halból sem lesz csúcstermés az idén. Kilónként 380-400 forintos áron veszi át a halat, ahogy mások is. A szaküzletekben pedig 800 forint körül jutnak hozzá a vásárlók. A szakember szerint nem kell attól tartani, hogy karácsonyra még feljebb mennek az árak. Sőt, az ünnepek előtt a legtöbb nagyáruház akciózik majd – mondta Czikk László.

Bővebben a Tolnai Népújság keddi számában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!