Gazdaság

2010.05.23. 12:56

Előbb számolnak, majd vetnek

A vége felé tart a tavaszi vetés megyénkben. A gazdáknak a legnagyobb gondot az okozza, hogy május ellenére a raktárakban még bőven van óbúzából. Ilyen helyzetben vajon érdemes-e költeni az új termésre?

Mauthner Ilona

A napraforgó és a kukorica már a földben van, sőt a műtrágyázáson, gyomirtáson is túl van a bátaszéki Kovács István.
- Nem szabad összevárni a munkákat - mondta a termelő. Már jártam úgy, hogy nem kezdtem el időben a vetést, és átcsúsztunk május elejére a kukoricával, ez pedig nem szerencsés.

A gabona gyomirtását a megfelelő időben - amikor nem harmatos a levél -, már márciusban elvégezték. Viszont a repce viszonylag jó felvásárlási ára sem volt elég csábító ahhoz, hogy ezzel a növénnyel a bátaszéki gazdálkodó kísérletezzen.

- Nincs hozzá megfelelő adapterem, mely a betakarításhoz kellene, és a repcének a növényvédelme nem egyszerű, ehhez tapasztalat és szakértelem kell, hiszen gyakran kell vegyszerezni a növényt - mondta a gazda. Ehelyett mákkal és szójával egészítette ki a szokásos növénytermesztési kínálatát a Kovács család.

- Agrárkörnyezet-gazdálkodási támogatásra pályáztunk, és a vetésváltás miatt választottuk a mákot. Nyerni ugyan nem nyertünk, de nem bánom, hogy maradt ez a növény. A mák közel áll a szívemhez, sok jó tapasztalat fűz hozzá. Egy nagy céggel már a vetés előtt termeltetői szerződést is kötöttünk.

A mák vetésére nagyon oda kell figyelni, se túl sűrű, se túl ritka ne legyen a sor. Olyan vetőmagot kell használni, melyben a normál fajta mellett egy sugárkezelt is jelen van, ez utóbbi segíti a normál mag csírázását, majd ezután elhal, így lesz kellő távolságú a kelés. Ez a növény speciális vegyszerezést igényel, de ideális esetben akár egy tonnát is terem hektáronként. A felvásárló pedig 300 forintot fizet kilójáért, tehát szerencsés esetben hektáronként 300 ezer forintos bevételt is hozhat, mely természetesen a ráfordítási költséget nem tartalmazza - mondta a termelő.

Az új búzára a tőzsdén pillanatnyilag tonnánként 25 ezer forint körüli árat ajánlanak a felvásárlók. Ez azt jelenti, hogy a termelőtől ennél pár ezer forinttal olcsóbban veszik át, hiszen a kereskedőnek a gabonát a csepeli kikötőbe el is kell szállítania. Az árakról hallva a termelők nem sok jóban reménykednek, noha az áttelelt őszi búzára még nagyon sokat kell költeni, mire eljön az aratás ideje.

- A gazdálkodó már csak ilyen - mondta Varga András, a Gabonatermelők Országos Szövetségének elnökségi tagja, aki maga is agrárvállalkozó.
- Bizakodunk, tesszük a dolgunkat, mert erre vagyunk ítélve. Még akkor is, ha tudjuk, az idén csak ráfizetéssel lehet termelni, de majd talán jövőre jobb lesz.

Varga András szerint, nem árt tudni, hogy a búza felhalmozott készletei miatt tonnánként 25 ezer forintnál nem érdemes jobb árban reménykedni az új termésnél sem. Ehhez kell igazítani már most a költségeket is, amin lehet, spórolni kell. - Ez puszta matematika - mondta a vállalkozó.

- A búzának úgy tűnik nincs, és egyhamar nem is lesz ára, emiatt minél előbb váltani kell egy másik növényre, de azt is csak megfontoltan. Aki ezt elmulasztja, jövőre is csak veszteséggel számolhat - tette hozzá Varga András.

Drága a szántás, vetés, sokba kerül a gázolaj

A gépüzemeltetés a mezőgazdasági termelés költségét jelentős mértékben meghatározza. Az eredményes gazdálkodás érdekében, illetve a gépüzemeltetési költség folyamatos emelkedése miatt fontos, hogy a gazdálkodók javítsanak a gépek kihasználtságán, és csökkentsék az üzemeltetés költségeit.

A Mezőgazdasági Gépi Bérvállalkozók Szövetsége minden évben elkészíti árajánlatát. A magágy-előkészítés rugós kombinátorral 5800-7200 Ft/ha, ásóboronával 5000-6200 Ft/ha, fogas + simító 6000-7800 Ft/ha. Gabonavetés 4500-7800 Ft/ha, kukorica 4800-7300 Ft/ha. Szervestrágya-szórás táblán belül rakodással 5500 Ft/forduló, 2-5 km-es szállítással 7800 Ft/forduló, műtrágyaszórás: 2800-3200 Ft/ha.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!