Gazdaság

2010.10.31. 18:09

Jön a tél, ideje tartalékolni

Az tud a legjobban spórolni, aki ősszel a beérett almával, zöldséggel, burgonyával feltölti a kamráját. De milyen a jó tároló, hány fokon állnak el legtovább a zöldségek, gyümölcsök?

Mauthner Ilona

Akár saját, akár vásárolt termékről is van szó, sokat tudunk spórolni azzal, ha gondosan tároljuk a zöldséget, gyümölcsöt a pincében, vagy egy erre a célra kialakított kamrában.

Ősszel egymást érik a szedd magad mozgalmak, így aki nincs olyan szerencsés helyzetben, hogy a saját kiskertjében megtermeli a család szükségletét, az is jól járhat, ha egy kicsit is élelmes.
Szekszárd és Szedres között például több fajta almából lehet közvetlenül a termelőtől vásárolni, kilóját száz forintért. Hasonló minőségű alma a boltban ennek a háromszorosába kerül.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Ősszel olcsóbban megvehetjük például a télire szánt almát. Kérdés, hogy tudjuk-e megfelelően tárolni Fotó: Kiss Albert
[/caption]
A szekszárdi Sárvári családdal - három gyerek és két felnőtt - a már említett almásban találkoztam. A szülők a gyerekekkel közösen, gondosan válogatták az almákat. Naponta elfogy egy kiló is, mondta az édesanya, így kiszámolták, hogy májusig mennyit kell eltárolniuk. Mivel családi házban laknak, pincéjük is van, bár abban a télire behozott virágok is helyet kapnak. Az almákat két hetente átválogatják, a sérültekből kompót készül, hogy minimális legyen a kár.

A kérdés legtöbbször az, hol, milyen körülmények között tároljunk. Dr. Vörös Géza, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növényvédelmi igazgatója elmondta, a pincét, vagy más, raktározásra alkalmas helységet, még mielőtt a terméket beraknánk oda, ki kell tisztítani és az egérirtásról is gondoskodni kell. A zöldséget tisztítsuk meg a földtől, válogassuk át figyelmesen, hogy a beteg, sérült termék ne kerüljön a többi közé.

A hagymát 1 fok között tartsuk, a káposztának sem szükséges ennél magasabb hőmérséklet. A túl meleg pince árt a burgonyának, mert még ültetés előtt kicsírázik, ezért csak 2-4 fokon tartsuk. Az alacsony hőmérsékletet gyakori szellőztetéssel érhetjük el.

A tárolásnál egy másik fontos tényező: a levegő nedvességtartalma. Száraz pincében öntözzük időnként a földet, vagy nagyobb edényben tartsunk vizet. Ellenkező esetben a tárolt zöldség vagy gyümölcs megráncosodik, megfonnyad, minősége romlik.

Olvasóink közül többen is kérdezték, mikor érdemes az almát télire eltenni? Vörös Géza elmondta, amikor a magok barnulni kezdenek. A különböző fajták nem egyszerre érnek, és az eltarthatóságuk is különböző.

A jonathán például 3-4 hónapig eláll, 2-3 fokon, magasabb páratartalmú helyiségben. Jellegzetes tárolási betegség a foltosság, ezt leginkább a késői szedés, esetleg a 10 fok feletti hőmérséklet okozza. A Starkingot és a Red Deliciost már könnyebben tárolhatjuk. Csupán arra kell ügyelni, hogy ne szedjék le túl korán, mert ez héjbarnulást válthat ki.

Az alma azért az egyik legnépszerűbb gyümölcsünk, mert a benne levő ásványi sók és magas C-vitamin-tartalma miatt gyógyhatása is van, elsősorban az emésztőrendszerre hat, és emellett vértisztító is.

A tárolásnál jó szolgálatot tesz a homok

Bimbóskel: Enyhébb teleken egész télen át frissen szedhető az ágyásokból, sőt az első fagyok után jobb ízű. Csak kemény fagyok körül érdemes kiszedni, ez esetben 3-4 hétig tárolható. Cékla: Fagy hatására íze édeskéssé változik, ezért az első fagyok előtt fel kell szedni. Pincében, enyhén nedves homok között 3-4 hónapig is eltartható. Ezt megelőzően lombját 3 cm-rel a gyökér töve felett le kell vágni. Fehér- és vöröskáposzta: legkedvezőbben földvermekben, laza halmokban elhelyezve tárolhatók. Torma: október vége, november eleje előtt nem célszerű felszedni, mert akkor csípősségéből sokat veszíthet. Homokba helyezve jól eltartható. Zeller: a fagyot rosszul tűri, tisztítatlan állapotban célszerű betárolni, mert a tisztítás során megsérülhet, és ez penészfertőzés forrása lehet. Más zöldségekkel együtt tárolva nem szerencsés, mert a szagát könnyen átveszi.

Mauthner Ilona A tárolásnál jó szolgálatot tesz a homok Bimbóskel: Enyhébb teleken egész télen át frissen szedhető az ágyásokból, sőt az első fagyok után jobb ízű. Csak kemény fagyok körül érdemes kiszedni, ez esetben 3-4 hétig tárolható. Cékla: Fagy hatására íze édeskéssé változik, ezért az első fagyok előtt fel kell szedni. Pincében, enyhén nedves homok között 3-4 hónapig is eltartható. Ezt megelőzően lombját 3 cm-rel a gyökér töve felett le kell vágni. Fehér- és vöröskáposzta: legkedvezőbben földvermekben, laza halmokban elhelyezve tárolhatók. Torma: október vége, november eleje előtt nem célszerű felszedni, mert akkor csípősségéből sokat veszíthet. Homokba helyezve jól eltartható. Zeller: a fagyot rosszul tűri, tisztítatlan állapotban célszerű betárolni, mert a tisztítás során megsérülhet, és ez penészfertőzés forrása lehet. Más zöldségekkel együtt tárolva nem szerencsés, mert a szagát könnyen átveszi.

Ősszel olcsóbban megvehetjük például a télire szánt almát. Kérdés, hogy tudjuk-e megfelelően tárolni Fotó: Kiss Albert -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!