Gazdaság

2012.11.28. 18:17

Tolna megye az egyetlen, ahol nőtt a GDP

A megye gazdaságának fejlődése elősegítése érdekében rendezett gazdasági fórumot a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A tanácskozás kiemelt témája volt a jelentős fellendülést ígérő atomerőmű-bővítés.

TEOL/Vida Tünde

– Az országban egyedül nálunk növekedett az egy főre jutó GDP, szeretnénk, hogy ez megmaradjon, ehhez kíván segítséget, információt nyújtani a Tolna Megyei Kereskedelmi Iparkamara – mondta dr. Fischer Sándor elnök.

A tanácskozáson Hamvas István vezérigazgató a paksi atomerőmű nemzetgazdasági és megyében betöltött szerepéről szólva elmondta, hogy az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nél és az Atomix Kft.-nél dolgozó 3300 ember a megyében foglalkoztatottaknak 7,2 százaléka. A megye ipari beruházásainak közel 70 százaléka köthető az atomerőműhöz, amely hozzávetőleg 200 vállalkozással áll partnerségben.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Erőműbővítés, az uniós fejlesztési források megfelelő felhasználása és munkahelyteremtés. Az előadók szerint ezeken múlik a megye jövője (Fotó: V.T.)
[/caption]

A hazai áramtermelésből 40 százalékot képviselő vállalat társadalmi szerepvállalása is jelentős. A közeljövő várhatóan legnagyobb fejlesztéséről, azaz a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről, az e célra létrehozott projekttársaság vezetője, Nagy Sándor adott részletes tájékoztatást a vállalkozókat érintő témák kiemelésével.

Mint elmondta, a kulcsrakész átadással szemben azt a verziót részesítik előnybe, amelyben a segédrendszereket saját kivitelezésben készítenék el. Ily módon tudják garantálni azt a kormányzati szinten is megfogalmazott elvárást, amelynek lényege, hogy a lehető legnagyobb arányban vonjanak be hazai vállalkozásokat.

Nagy Sándort a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Parragh László követte a hozzászólók sorában. Ő arról beszélt, hogy az ország gazdaságáról hitviták folynak, mint a középkorban, ahelyett, hogy az tárnák fel, milyen okokra vezethető vissza a mostani állapot. Mint kiemelte, a magyar gazdaságot azon túl, hogy világgazdasági válság van, és csökkentek a piacok, több sokkhatás is érte.

– Nem hajtottuk végre azokat a strukturális átalakításokat, amelyeket versenytársaink megtettek. Az állam és önkormányzatok, mint megrendelők, kivonultak a piacról és a hitelezés drámai mértékben csökkent. Az uniós források jelenthetnék az egyetlen növekedési forrást, ha jól használnánk – összegezte. Mint mondta, ha ezeket az okokat nem szüntethetjük meg, nem tudjuk a gazdaságot növekvő pályára állítani.

Kell egy jól felépített európai uniós forráspolitika egy megfelelő intézményrendszer, egy olyan szabályozási rendszer, ami a finanszírozást elősegíti, és el kell érni, hogy a jövedelemtulajdonosok lassan elkezdjenek fogyasztani. Ezek együttesen indíthatják el a gazdaság fejlődését. – Saját munkánk, az általunk előállított érték lehet az alapja ennek – húzta alá mondván, hogy csodát várni nem érdemes, ez egy hosszú és nehéz folyamat lesz.

Részt vehetnek a megye fejlesztési koncepciója elkészítésében

A kamara gazdasági fórumán László-Varga Zsuzsanna, a Tolna Megyei Kormányhivatal főigazgatója, az egyablakos ügyintézési rendszerről, a járások feladatairól, az ügyfélközpontú közigazgatásról beszélt. Dr. Puskás Imre, a megyei önkormányzat elnöke pedig arról, hogy új feladatuk, a területfejlesztés sokkal testhezállóbb, mint az intézményfenntartás, hiszen mindannyian azért vállalták a képviselői munkát, hogy részt vehessenek a megye fejlesztésében, arculatának alakításában. Első feladatuk azoknak a koncepcióknak az elkészítése, amelyek megalapozzák a következő, 2014-2020 közötti időszakra érvényes uniós költségvetési ciklust. A cél, hogy olyan fejlesztési elképzeléseket, projektjavaslatokat állítsanak össze, amelyek az ide érkező pénzek minél hatékonyabb felhasználását segítik elő, hangsúlyozta az elnök. – Azt reméljük, hogy ezek a dokumentumok megalapozottak, a megyének az alapos ismeretére épülnek, akkor ezek a forintok, erurók jól hasznosulnak és 2020-ban elmondhatjuk, hogy a megye előrébb jár, élhetőbb, komfortosabb és több munkalehetőséget kínál – húzta alá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!