Gazdaság

2013.10.09. 13:03

Két legyet üt egy csapásra a hitelprogram

A megyei hitelintézet, vállalkozó és a kamara is elismerően nyilatkozott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa által életre hívott Növekedési Hitelprogramról. A gazdaság szereplői üdvözölték a konstrukció folytatását.

Vizin Balázs

– Mivel korábban nem volt ehhez hasonló konstrukció a magyar hitelezési palettán, tartottunk attól, hogy a Hungária Takarék megszokott üzleti gyakorlatát jelentősen megváltoztathatja, de a TakarékBank segítségével kellő szakmai hátteret kaptunk, így nagy lendülettel vághattunk neki a Növekedési Hitelprogram (NHP) első ütemének – világított rá az előzményekre Gáspár Csaba. A Tolna és Baranya megyében működő Hungária Takarék ügyvezető-igazgatója úgy fogalmazott, ma már egyértelműen kijelenthető, hogy nagy sikere volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) innovációjának, hiszen a 750 milliárd forintra felduzzasztott keretet az utolsó fillérig kihelyezték a pénzintézetek. Vagyis igazolta magát az a gondolat, hogy egy ilyen példátlanul kedvező konstrukció, nagyon jó árazású terméknek van létjogosultsága a magyar piacon.

– A Hungária Takarék tisztességgel helytállt: a kihelyezési állományunk meghaladta az 1,2 milliárd forintot, több mint 70 vállalkozónak tudtunk segíteni. Tekintettel a rendkívül szűkös határidőre, és arra, hogy ez nyáron zajlott le, nagy szervezést és erőfeszítést kívánt a kollégáimtól – fűzte hozzá Gáspár Csaba. A részleteket tekintve kifejtette, az általuk kihelyezett 1,2 milliárd forintnak mintegy 40 százalékát hitelkiváltásra igényelték a partnereik, 60 százalékát pedig új forrásként biztosították forgóeszköz-feltöltésre, illetve beruházásra. Utóbbi területen a forgóeszköz-feltöltés volt a meghatározó, amelyet Gáspár Csaba a fesztes tempóra vezetett vissza. Azt mondta, mivel csak júniustól augusztusig tartott az NHP első szakasza, ezért komoly fejlesztési projekteket nem lehetett megvalósítani ilyen rövid idő alatt.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy segítséget jelent a kisvállalkozóknak a kedvező feltételekkel igénybe vehető hitel, Alföldi Zoltán egy új buszt tud vásárolni ezáltal
[/caption]

A Hungária Takarék bizakodó a NHP második ütemével kapcsolatban is. Az ügyvezető-igazgató hangsúlyozta, felfedezhető egy-két változás a programban, de annak alapvető célja továbbra is a kkv-szektor megerősítése. A legjelentősebb eltérés az elsőhöz képest, hogy hitelkiváltásra már kizárólag az adott hitelintézet által felhasznált forrás maximum 10 százaléka fordítható. Magyarán, inkább a beruházásokat és a forgóeszközök feltöltését ösztönzi a második körös kiírás. A forgóeszköznél is van változás, ezentúl már csak egy éven belüli forgóeszköz-forrást biztosíthatnak a hitelintézetek. Gáspár Csaba arra is kitért, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a második körben már nem kell úgynevezett csomagokat regisztráljanak az MNB-nél, hanem folyamatos forráslehívás zajlik. Azaz nem kell előre bejelenteniük a bankoknak, hogy a program kifutásáig mennyi forrást kívánnak lehívni.
– A vállalkozások számára az a legfőbb üzenete az október 1-jén indított és 2014 decemberében záruló NHP 2-nek, hogy van idejük megfontolt, a fejlődésüket segítő projektek kidolgozására és kivitelezésére. Ehhez pedig nagy valószínűséggel forrást is kapnak, hiszen 2000 milliárd forintot ütemezett be a második szakaszra az MNB – emelte ki az ügyvezető-igazgató.

Alföldi Zoltán is azok közé tartozik, akik élnek az NHP 2 nyújtotta lehetőséggel. A személyszállítással foglalkozó bonyhádi vállalkozótól megtudtuk, ő egy új buszt vásárol a hitel segítségével, amelyet a hetente kétszer indított Harkány-Stuttgart nemzetközi járatába állít be. Mint fogalmazott, nagy előrelépés ez számára, mert a jelenlegi gazdasági helyzetben önerőből nem tudott volna beruházni egy ilyen korszerű buszra. A tervei között szerepel továbbá az 1984-ben létesített telephelyének fejlesztése is. Megjegyezte, céljai elérésében a Hungária Takarékban lelt partnerre.

Régóta vártak egy ilyen lehetőségre

– A megye mikro-, kis- és közepes vállalkozásai régóta vártak egy olyan lehetőségre, mint a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa által életre hívott, kedvező feltételekkel rendelkező Növekedési Hitelprogram – tolmácsolta a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarához (TMKIK) érkezett visszacsatolásokat dr. Fischer Sándor. A szervezet elnöke szerint a kezdeményezésnek köszönhetően némileg fellélegezhetnek a vállalkozások, amely a gazdaságra is kedvező hatással van. Hiszen a tehertől megszabadult kis- és középvállalkozások ezáltal hosszabb távú, jelentősebb beruházásokban is mernek gondolkodni. A TMKIK úgy látja, a hitel idén 0,3, 2015-2016-ban pedig 2 százalékos növekedést eredményezhet a szektorban. Dr. Fischer Sándor arról biztosított, hogy a kamara – akárcsak az eddigiekben – a jövőben is igyekszik naprakész információkkal szolgálni a vállalkozóknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!