Gazdaság

2015.07.14. 09:52

Attól tartanak a gazdák, hogy elmarad a kifizetés

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal szerint rendben zajlik a szőlőültetvények ellenőrzése és azt követően a kifizetések is megtörténnek.

M. I.

A Tolna megyei szőlőtermelők közül – akik korábban szerkezetátalakítási támogatást nyertek el – többen is azzal a kérdéssel fordultak hozzánk, érdeklődjük meg, az idei évben milyen ütemben fizetik ki a pályázati pénzeket. A szőlőtermelők arról számoltak be, hogy noha többen áprilisban beadták a kifizetési kérelmet, a mai napig nem történt meg náluk a kötelező előzetes MVH-s (Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal) helyszíni ellenőrzés. Az érintettek attól tartanak, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően a nyári támogatási kifizetés elmarad. Az elmúlt években több időpontban is fizettek, júniusban, augusztusban és októberben.

Baráth Edina, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Kommunikációs és Sajtóosztályának a munkatársa válaszolt:
A szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához a 2012/2013 borpiaci évtől igényelhető támogatás feltételeiről szóló 142/2012. (XII. 27.) VM rendelet alapján 2015. április 1-je óta közel 2000 támogatási kérelem érkezett be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalba. Az MVH a támogatási kérelmeket beérkezési sorrendben bírálja el. A támogatás kifizetésére akkor kerül sor, amikor a tevékenység megvalósulásának adminisztratív, valamint helyszíni ellenőrzése megtörtént. Az egyes műveletek elvégzését, annak szakszerűségét, valamint az adott műveletre igényelt támogatási összegre való jogosultságot az MVH a helyszíni ellenőrzés alapján állapítja meg. A helyszíni ellenőrzést az MVH megbízásából a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a tevékenység megvalósításának elbírálására alkalmas időben, a tenyészidőszakon belül végzi el. A támogatási kérelmekben megjelölt területek helyszíni ellenőrzését a NÉBIH 2015 májusában megkezdte. A helyszíni ellenőrzési jegyzőkönyvek átadását követően az MVH soron kívül elvégzi a jegyzőkönyvek feldolgozását, aminek eredményeként az elmúlt hetekben közel 1,9 milliárd forint kifizetését hagyta jóvá. Tájékoztatásom mai napjáig (2015.07.09-ig) a Tolnai és a Szekszárdi Borvidék területéről összesen 70 db kérelem érkezett be az MVH-ba, amelyből egyelőre 46 db kérelem felelt meg az adminisztratív ellenőrzésen és került átadásra a NÉBIH részére helyszíni ellenőrzés lefolytatása céljából. 26 db kérelem esetében már lezajlott a helyszíni ellenőrzés, amelyek alapján az MVH – a rendelkezésre álló keretösszeg erejéig – soron kívül rendelkezett a kifizetésekről. Az MVH a kifizetéseket a 2014/2015-ös pénzügyi évre rendelkezésre álló keret erejéig folyamatos ütemben teljesíti. A keretet meghaladó igények a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a következő pénzügyi év elején, 2015. október 16-át követően kerülnek kifizetésre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!