Gazdaság

2015.07.27. 18:40

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt ügyek

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartására irányuló és a vele kapcsolatos beruházásokkal összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket, tájékoztatott a Magyar Távirati Iroda.

Vida Tünde ([email protected])

Az erről szóló kormányrendelet szerint az eljárás megindítása előtt benyújtott kérelemre a szakhatóság – a hatóság határozatának meghozataláig felhasználható – előzetes szakhatósági állásfoglalást ad ki. A kormányrendelet meghatározza a vonatkozó közigazgatási hatósági eljárásokban az ügyintézési határidőket. Az új státusz azt jelenti, hogy az e témákban hozott döntés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható. A beruházással összefüggésben kiemelt jelentőségűvé nyilvánított hatósági eljárások listáját a kormányrendelet melléklete tartalmazza.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Összesen 35-40 megawatt-tal növekedhet az erőmű teljesítménye (A szerző felvétele)
[/caption]Az atomerőművel kapcsolatos friss hír, hogy korszerűsítik a turbinákat, növelve ezzel is a paksi üzem hatékonyságát. A műszaki fejlesztést a Turboatom végzi el. Az ukrajnai Harkovban működő nehézipari részvénytársaság és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szerződése értelmében a négy reaktorblokk mind a nyolc – 1978-1983 között ugyancsak az ukrajnai cég által gyártott – turbináját érintik majd a munkálatok, adta hírül a nuclear.ru.

A modernizáció eredményeként nagyobb teljesítménnyel és a csökkentett karbantartási igény miatt hosszabb ideig működnek majd a berendezések. Az egyik fő változást az jelenti, hogy az eddigi hatfokozatú helyett hétfokozatúak lesznek a paksi turbinák nagy nyomású házai. A berendezést a már meglévő alapokra, az épületszerkezet módosítása nélkül szerelik be. A fő részelemeket már megtervezték, és a gyártásukat is elkezdték. A szállítást 2016-2018 között végzi az ukrán vállalat.

„Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tevékenységének immáron három évtizede szerves része – a nukleáris biztonság mindenkori elsődlegessége mellett – a működés hatékonyságának folyamatos fejlesztése. Ennek szellemében valósult meg, illetve zárult le 2009-ben a teljesítménynövelés is, amelynek mintegy folytatása lesz a most megkezdett együttműködés során megvalósuló fejlesztés.

A Turboatom által gyártott turbinák korszerűsítésének eredményeként összesen 35-40 megawatt-tal fog növekedni az erőmű jelenlegi 2000 megawattos névleges villamos teljesítménye” – közölte Pekárik Géza, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. műszaki igazgatója az atomenergiainfo.hu megkeresésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!